2020 óra napsütés

2018.12.28. 18:55

Még soha nem volt ilyen meleg Németországban

Az idei volt a legmelegebb év Németországban a rendszeres mérések 19. századi kezdete óta – olvasható a német meteorológiai szolgálat (DWD) éves jelentésében pénteken.

17 August 2018, Germany, Berlin: A man refreshes himself in a fountain in the pleasure garden. According to the meteorologists, the mercury column will drop slightly in the coming days before temperatures of over 30 degrees are expected again in the new week. Photo: Wolfgang Kumm/dpa

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

Az éves átlaghőmérséklet 10,4 Celsius-fok volt.

„Áprilistól novemberig kivétel nélkül minden hónap túl meleg, túl száraz, túl napos volt” – mondta Andreas Friedrich, a DWD szóvivője.

Az átlaghőmérséklet a DWD mérései alapján 2,2 fokkal volt magasabb, mint az 1961 és 1990 közötti időszak átlaga. Az eddigi legmelegebb évet, 2014-et 0,1 fokkal előzte meg 2018.

Júliusban és augusztusban zajlott „az egyik leghosszabb és legintenzívebb hőhullám” a jelentés szerint.

A hőmérsékletet 1881 óta mérik rendszeresen.

Négyzetméterenként csak 590 liter csapadék hullott, ami a referenciaérték 75 százaléka, a meteorológiai szolgálat a német klímatörténelem egyik legnagyobb szárazságáról ír.

Nagyjából 2020 órán át sütött a nap, ami több, mint bármelyik évben 1951 óta, amikor elkezdték feljegyezni a napsütéses órák számát.

Borítókép: férfi mosakszik egy berlini szökőkútnál augusztusban

AFP / DPA / dpa Picture-Alliance / Wolfgang Kumm

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!