új korszakot nyitott

2019.06.06. 11:36

Meghalt a kutató, aki bebizonyította, hogy a rák genetikai is lehet

Henry Lynch elképzelése a hatvanas években úttörőnek számított.

This undated handout photo obtained June 5, 2019, courtesy of Creighton University, shows Dr.Henry Lynch. - Henry Lynch, a pioneering cancer researcher who was among the earliest to probe its genetic causes, has died at the age of 91. During the 1960s, Lynch was one of the first researchers to examine familial susceptibility to certain cancers at a time when the prevailing wisdom held that environmental factors were the main driver.His death on June 2 was announced by the American Society for Clinical Oncology (ASCO) in a statement late June 4,2019. (Photo by HO / Creighton University / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / CREIGHTON UNIVERSITY/HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP/Creighton University

Kilencvenegy éves korában, vasárnap elhunyt Henry Lynch amerikai orvos, aki az 1960-as években először állt elő azzal az akkor még ellentmondásos feltevéssel, hogy a daganatos betegségek egy része genetikai eredetű. A halálhírt a creightoni egyetem jelentette be, ahol 1967 óta kutatott.

Amikor Henry Lynch orvosként elkezdte karrierjét, a kutatók azt feltételezték, hogy a rákot környezeti tényezők okozhatják.

Ma már azonban úgy becsülik, hogy a daganatos betegségek 5-10 százaléka genetikai eredetű

- olvasható az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság közleményében.

Lynch akkor vetetette fel a genetika szerepét, amikor Nebraskában, ahol dolgozott, megfigyelt egy családot, amelynek számos tagja bélrákban szenvedett. Hiába fordult azonban kutatási támogatásért, elutasították. Ő azonban nem adta fel, és adatokat gyűjtve több mint háromezer család esetében mutatta ki több generáción át a betegséget.

Elméletét végül elfogadták, sőt róla nevezték el az örökletes vastagbélrák szindrómát (Lynch-szindróma) 1984-ben.

Ő volt az, aki bizonyította az örökletesség lehetőségét a mell- és a petefészekrák bizonyos típusaiban,

amellyel megvetette az alapját a betegségért felelős specifikus gének, mint a BRCA1 és BRCA2 azonosításának.

1984-ben megalapította Creightonban az örökletesrák-megelőzési klinikát, amely a kockázati tényezők kutatását, a betegség korai felfedezését és megelőzését állította munkája középpontjába.

„Munkássága óriási jelentőségű volt a rákszűrés, megelőzés, diagnosztizálás és kezelés terén” – írta közleményében az onkológiai társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!