95 éves volt

2018.07.01. 07:45

Meghalt a Nobel-díjas Arvid Carlsson

Felfedezései betegek millióin segítettek.

Medicine Nobel Prize winner Arvid Carlsson of Sweden poses during a photo session at the Swedish Academy in Stockholm, 09 December 2000. The awarding ceremony will take place in the Stockholm Concert Hall tomorrow and the banquet later on in the evening in the City Hall of Stockholm. (FILM, SWEDEN OUT) AFP PHOTO EPA/PRESSENS BILD/HENRIK MONTGOMERY / AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY

Kilencvenöt éves korában meghalt a svéd Arvid Carlsson, aki 2000-ben az orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje volt – közölte a svédországi Salhgrenska Akadémiára hivatkozva a TT helyi hírügynökség.

Tizennyolc évvel ezelőtt három kutató, Arvid Carlsson, illetve Paul Greengard és Eric Kandel kapott orvosi Nobel-díjat, mert együttes munkásságuk elősegítette a normális agyműködésnek, az idegi és elmebetegségek keletkezésének jobb megértését, és a Parkinson kór elleni hatásos gyógyszer kifejlesztését.

Agneta Holmeng, a Salhgrenska Akadémia docense elmondta, hogy Carlsson nagyon jó barát volt, kiváló munkatárs és kutató. Számos, nagy jelentőségű felfedezés szerzője, amelyek számos lelki- és idegbetegségben szenvedő betegek millióinak segített megváltoztatni életük minőségét.

Carlsson professzor figyelt föl a dopamin nevű ingerületáttevő jelentőségére, amelynek az agy bizonyos részeiben fellépő hiánya a Parkinson kórt okozza. A gyógykezelés szempontjából különösen Carlsson doktor munkássága lehetővé tette más, különösen depresszió esetén alkalmazott gyógyszerek hatómechanizmusának megismerését.

A tudós kimutatta, hogy bizonyos, tudathasadás kezelésére használt gyógyszerek rontják az ingerülettovábbítást, blokkolva a dopaminreceptorokat. Ez a megfigyelés jobban szelektáló gyógyszerek készítéséhez vezetett, amelyek a kedélyjavítók modern nemzedékét alkotják.

Borítókép: A kutató 2000-ben / AFP PHOTO EPA / PRESSENS BILD / HENRIK MONTGOMERY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!