Szívrabló

2018.04.27. 10:40

Megkerült Dublin védőszentjének ereklyéje

Az ismeretlen elkövető értékes arany kegytárgyakat hagyott érintetlenül, úgy tűnt, hogy csak a relikvia érdekli.

Church of Ireland Archbishop Michael Jackson (Left) joins Catholic Archbishop Diarmuid Martin (Right) to carry a cross from Christ Church Cathedral to St Mary's Pro-Cathedral, through Dublin's city center, to mark Good Friday way of the cross. Dublin, Ireland, on April 3, 2015. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak/NurPhoto)

Fotó: NurPhoto

Megkerült az ír főváros védőszentjének, Szent Laurence O'Toole-nak hat éve ellopott szíve, amelyet a 12. század óta őriznek a dublini Christ Church katedrálisban.

Az egykori dublini érsek utolsó földi maradványának eltűntét 2012. március 3-án fedezték fel. A tolvaj felfeszítette a templom falára erősített fémketrecet, amelyben egy szív alakú fa ereklyetartóban őrizték a nagy becsben tartott relikviát.

Az ereklyetartó. Fotó: Wikipedia

Az ismeretlen elkövető értékes arany kegytárgyakat hagyott érintetlenül, úgy tűnt, hogy csak az ereklye érdekli.

A nyomozók akkori nyilatkozata szerint a tettes előző este rejtőzhetett el a templomban, és reggel, a nyitás után távozott a szívet tartalmazó ládikával.

A megkerült relikviát nagy ünnepi szertartás keretében helyezték vissza a helyére csütörtökön. Az ereklye előkerülésének körülményei nem ismertek, mint ahogy azt sem tudni, hogy azonosították-e a tolvajt.

Laurence O'Toole 1162 és 1180 között volt Dublin érseke, és nagy tiszteletnek örvendett békítő és karitatív tevékenysége miatt. 58 évesen halt meg Észak-Franciaországban, éppen egy békemisszió közben. Halálos ágyán nem végrendelkezett, mondván, hogy nincs egy fillérje sem. 1225-ben avatták szentté, miután sokan azt állították, hogy csoda történt velük a sírjánál.

A szíve volt utolsó megmaradt földi maradványa, mivel testének többi része már a 16. századi reformáció idején eltűnt egy angliai templom temetőjéből.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!