Hol bujkált?

2017.08.28. 19:12

Meglepő helyen találtak rá az óriás tengeri sárkányra

Úgy tűnik, a nagy felfedezésekhez már ki sem kell lépni a múzeumból.

Ichthyosaurus - Ichthyosaurus (Lezard a corps de poisson) est un reptile marin vivant du debut du jurassique au Cretace inferieur. Ichthyosaurus is an extinct genus of ichthyosaur from the Early Jurassic ©Julius Csotonyi/Novapix/Leemage

Az eddigi legnagyobb, több mint háromméteres „tengeri sárkány”, vagyis egy 200 millió évvel ezelőtt élt iktioszaurusz maradványait fedezték fel Nagy-Britanniában – tudósított a BBC.

A felfedezésben az a meglepő, hogy a leletre nem egy régészeti expedíció során bukkantak rá a kutatók, hanem a hannoveri múzeumban. A tengeri sárkány fosszíliáit ugyanis Doniford Bayben ásták ki az 1990-es években, majd az értékes lelet valahogy a hannoveri Alsó-szászországi Állami Múzeumba jutott.

„Lenyűgöző, hogy még mindig találunk újdonságot a múzeumi gyűjteményekben, a felfedezéshez ki sem kell menni terepre”

- mondta lelkendezve a Machesteri Egyetem őslénykutatója, Dean Lomax.

A történet érdekessége, hogy a megtalált állat egy kifejlett, vemhes nőstény volt, valójában tehát nem is egy, hanem két hüllőt is sikerült azonosítani.

(Borítókép: AFP/Julius Csotonyi/Novapix/Leemage)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!