sarokba szorítva

2019.04.17. 16:30

Megölte gazdáját egy háziállatként tartott szarvas Ausztráliában

Most van a párzási időszak, az állatok ilyenkor kiszámíthatatlanok.

A Red Deer (Cervus elaphus) stag emerges from a wallow pit in the early morning sun in the Peak District National Park, UK.. Biosphoto / Tesni Ward

Forrás: AFP/BiosPhoto

Fotó: Tesni Ward

Megölte gazdáját, annak feleségét pedig súlyosan megsebesítette egy háziállatként tartott szarvas Ausztráliában szerdán. A hatóságok szerint évek óta ez az első ismert támadás.

A gazdáját megtámadó állat a gímszarvas (Cervus elaphus) és a vapiti (Cervus canadensis) keresztezése. A férfi belépett az állat körülkerített területére, akkor rontott neki a szarvas. Az eset Melbourne-től 200 kilométerre északkeletre, Moyhu kisvárosban történt. Az állatot két éve nevelte a család.

A férfi segítségére sietett a felesége, de őt is súlyosan megsebesítette a szarvas. A kiérkező rendőrség az állatot lelőtte.

„Sajnálatos módon a férfit ért sérülések halálosak voltak, a nőt értek pedig életveszélyesek” – mondta Paul Pursell őrmester. A férfi a helyszínen életét vesztette, a nőt mentőhelikopterrel szállították egy melbourne-i kórházba, ahol állapotát kritikusnak értékelték.

A szarvasok a 19. században kerültek Ausztráliába, mostanra kártékony állatként tartják őket számon. Viktória államban hatósági becslések szerint egymillió szarvas él vadon. Legfőképp az őszi párzási időszakban agresszívak.

„Ez egy nagyon, nagyon rövid és kiélezett időszak, amikor agresszívvá válnak és harcolnak egymással” – mondta David Voss, az ausztrál szarvasvadászok szövetségének egy tagja. A szakértő szerint a szarvasok általában elfutnak, ha közeledő embert látnak, de ennek a szarvasnak nem volt hova futnia, így ehelyett inkább támadott.

A 2017-et megelőző kilenc évben nem történt halálos kimenetelű, bejegyzett szarvastámadás, viszont 77 haláleset köthető tehenekhez és lovakhoz – közölte az ABC ausztrál televízió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!