több hétre elegendő készlet

2021.06.18. 14:22

Megtalálták Belgiumban a hetek óta bujkáló katona ellátmányát

Még mindig nem találják az egykori katonát, aki megfenyegette az ország egyik legismertebb virológusát, majd talpig fegyverben bevetette magát egy természetvédelmi területre, ahol feltehetően azóta is bujkál. A nyomozók most találták meg a hátizsákját, melyben katonasági élelmiszer konzervek, energiaszeletek voltak, valamint egy vízszűrő berendezés.

Illustration picture shows heavily armed soldiers at Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen, Thursday 20 May 2021. Police continues to look for a heavily armed professional soldier, Jurgen Conings, in the province of Limburg. The 46-year old man made threats against virologist Van Ranst who is brought to safety. BELGA PHOTO DIRK WAEM (Photo by DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP)

Forrás: Belga via AFP

Fotó: Dirk Waem

Csaknem egy hónapja keresik a belga hatóságok azt a pszichés problémákkal küzdő egykori katonát, aki megfenyegette az ország egyik legismertebb virológusát, Marc Van Ranst-et. A 46 éves volt katona fegyverekkel megrakott autóját megtalálták az ország keleti részén lévő Hoge Kempen Nemzeti Park bejáratánál, és bár azonnal nagy erőkkel kezdték keresni, a férfit nem sikerült megtalálni, még mindig szökésben van, csaknem egy hónapja – írja a V4NA.

Jurgen Conings körözési fotója
Fotó: BELGIAN FEDERAL POLICE / AFP

A szökött katona, Jürgen Conings már 2015-ben felhívta magára a hatóságok figyelmét, tiltott fegyverviselés és fenyegetés miatt, 2018-ban pedig egy szélsőjobboldali csoport-beli tagsága miatt került a figyelem központjába. 2020-ban rasszista megjegyzéseivel és a neves virológus, Marc Van Ranst elleni fenyegetéseivel hívta fel magára a figyelmet, 2020 decemberében pedig egy állambiztonsági pszichológiai jelentésben egyértelműen leírták, hogy Jürgen Conings veszélyes a társadalomra.

Ezt követően 2021 februárjában egy mecset elleni támadással fenyegetőzött, ezért bekerült a terrorfenyegetettséggel foglalkozó szervezet, az OCAM nyilvántartásába is, az SGRS belga katonai hírszerző szolgálat azonban felfüggesztette az ellene folytatott nyomozást. Conings 2021 májusában hallatott újra magáról, amikor megint megfenyegette Marc Van Ranst-et, majd feltételezhetően állig felfegyverkezve bevette magát a holland határ közelében lévő nemzeti park területére, ahol, bár nagy erőkkel keresték, mind a mai napig nem sikerült a nyomára akadni a hatóságoknak.

Most azonban lehet, hogy új fordulatot vesz a történet,

találtak ugyanis az erdőben a fák között elrejtve egy hátizsákot, amelyben több olyan élelmiszer konzerv van, mint amilyet kizárólag a belga hadsereg használ bevetések alkalmával, továbbá energiaszeletek is voltak a hátizsákban, valamint egy vízszűrő berendezés, amellyel feltehetően a táskától nem messze lévő tó vizét akarta megtisztítani, hogy iható legyen.

A hátizsák megtalálásáról beszámoló 7sur7 nevű belga lap értesülései alapján a szövetségi ügyészség szerint

nagyon valószínű, hogy a táska Jürgen Conings hátizsákja, de a tartalmáról nem mondtak semmit,

a nyomozáshoz közeli források azonban megerősítették, hogy a táskában pszichés betegek által szedett gyógyszereket, FN P90 típusú géppisztolyhoz való lőszert, kést és vészjelző fáklyákat is találtak. Utóbbiak olyan, a katonaság által használt fáklyák, amelyekből Conings autójában is találtak néhányat. Ezenkívül sajtóértesülések szerint a hátizsák közelében üres konzervdobozokat is találtak, ugyanabból a fajtából, amik a táskában is voltak. Jelenleg laboratóriumban vizsgálják a hátizsák tartalmát, hogy megállapítsák, valóban Conings-é voltak-e. Annyi azonban mindenképp bizonyos, hogy a táska gazdája hosszú, több hetes tartózkodásra készült fel az erdős területen.

A történtekről beszámoló belga lap szerint különös, hogy a hátizsákot csak most találták meg, 22 nappal azután, hogy ráleltek Conings elhagyott, fegyverekkel teli autójára a nemzeti park bejáratánál, mivel a szóban forgó területet az elmúlt hetekben többször átkutatták, eredménytelenül. A lap forrásaira hivatkozva azt sem tartja kizártnak, hogy eddig azért nem tűnt fel a területet átfésülő katonáknak és rendőröknek a hátizsák, mert magára Jürgen Conings-ra koncentráltak, de azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a szökött katona minden készletét hátrahagyva elmenekült a rejtekhelyéről, mert túl közel jártak hozzá az őt kereső fegyveresek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!