megválaszolhatatlan kérdések

2017.10.30. 14:36

Mikroszkóppal vizsgálják a Las Vegas-i merénylő agyát 

Minden lehetséges módon megpróbálják kideríteni, mi motiválhatta.

Mikroszkópos vizsgálatnak vetik alá az október 1-jei Las Vegas-i lövöldözés elkövetőjének, Stephen Paddocknak az agyát a kaliforniai Stanford Egyetemen, ám bármit is találnak a kutatók – ha egyáltalán találnak valamit -, az eredményeik valószínűleg nem adnak választ arra a kérdésre, hogy mi vitte rá a férfit az 59 halálos áldozatot követelő tömegmészárlásra.

A Las Vegas-i hatóságok szerint a 64 éves merénylő agyát egy sor különböző vizsgálatnak fogják alávetni a következő hónapokban, hogy fényt derítsenek bármilyen esetleges neurológiai problémára. Mint hozzátették, a Paddock boncolásakor végzett szemrevételezéses vizsgálat során semmilyen rendellenességet nem találtak a férfi agyában, amely hamarosan megérkezik a kaliforniai intézménybe.

Stephen Paddock

A The New York Times című lap értesülései szerint a Stanford Egyetem kutatói azt az instrukciót kapták, hogy pénzt nem kímélve derítsék ki, volt-e Paddocknak valamilyen egészségi problémája, úgy mint agyi érkatasztrófája, véredényeket érintő betegsége, tumora, epilepsziája, szklerózis multiplexe, degeneratív rendellenessége, érte-e bármilyen fizikai trauma vagy kapott-e valamilyen fertőzést.

Paddock agyának mikroszkópos vizsgálatát majdnem egy hónappal azután kezdik meg, hogy a férfi több automata fegyverből golyózáport zúdított a háromnapos Las Vegas-i Route91 Harvest countryfesztivál zárókoncertjének közönségére. A férfi a rendezvény helyszíne mellett magasodó Mandalay Bay szálloda 32. emeletéről tüzelt, 59 ember halálát okozva és százakat megsebesítve.

Paddock a lövöldözés után öngyilkosságot követett el, és a rendőrség azóta is nagy erőkkel nyomoz, hogy megpróbálja felderíteni a férfi vélhető motivációit. Ezzel kapcsolatban a kutatók sem kecsegtetnek sok reménnyel, mert, mint mondják, ha találnak is valamilyen betegséget, tudománytalan lenne arra következtetni, hogy az okozta a tömegmészárlást.

A Columbia Egyetem szakértője, Paul S. Appelbaum szerint ugyanakkor az eredmények annyiban biztosan hasznosak lehetnek, hogy növelhetik az emberekben a pszichológiai rendellenességekkel és agyi betegségekkel szembeni tudatosságot.

Borítókép: AFP PHOTO / OFF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!