Ítéletidő

2020.11.11. 14:39

Mintegy százezer villám sújtott le Ausztrália déli részére

Mintegy százezer villámcsapás okozott áramkimaradásokat és bozóttüzeket Ausztrália déli részén.

Forrás: Shutterstock

Mintegy százezer villámcsapás okozott szerdára virradóra áramkimaradásokat és bozóttüzeket Dél-Ausztrália államban közölte a helyi sajtó.

A tűzoltóság szerint a tüzeket még a reggeli órákban sikerült megfékezni.

A 146 tűzesetből a legnagyobb 95 hektárt perzselt fel Lake Gillesben, amely település 278 kilométerre északnyugatra található az állam székhelyétől, Adelaide-től.

A lángokat a heves időjárási viszonyok és a szárazság szították. Kedden Dél-Ausztrália egyes térségeiben jóval 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet és 120 kilométeres óránkénti széllökéseket jelentettek. Az ausztrál meteorológiai szolgálat kedd estére viharveszélyre adott ki figyelmeztetést.

Az ítéletidőben több mint 32 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül.

Dél-Ausztráliában a bozóttűz idénye rendszerint november közepén veszi kezdetét.

Ausztrália keleti és déli részén 2019 és 2020 fordulóján addig sosem tapasztalt nagyságrendben pusztítottak bozóttüzek. Mintegy százezer négyzetkilométeres Magyarországnál vagy Portugáliánál is nagyobb területen pusztítottak akkor a lángok. Harminchárman veszették életüket, több mint háromezer ház égett le, és 24 millió hektár területet perzseltek fel a lángok.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!