CT-vizsgálat

2017.10.04. 11:22

A múmia nem énekesnő, hanem kasztrált férfi

Kiderült a szentpétervári Ermitázs múzeumban őrzött egyik múmiáról, hogy nem énekesnő volt, mint ahogyan korábban vélték, hanem kasztrált férfi.

Director of the State Hermitage Museum Mikhail Piotrovsky attends a press conference on the results of the CT (computed tomography) and MRI (magnetic resonance imaging) examination of an ancient Egyptian mummy from the museum's collection, in Saint Petersburg on October 3, 2017. An Egyptian mummy from the collection of the State Hermitage Museum, presented until now as that of a singer, turned out to be a castrated man, an exceptional case for ancient Egypt, experts told on October 3, 2017. / AFP PHOTO / Olga MALTSEVA

Fotó: AFP

Az ókori Egyiptomban nagyon ritka volt a kasztrálás – közölték kedden szakértők az újabb vizsgálatok után.

„Nagyon meglepett bennünket, hogy a férfit kasztrálták. Ez egyáltalán nem volt bevett szokás Egyiptomban. Ez egyedülálló”

- hangsúlyozta Andrej Bolsakov, a híres szentpétervári múzeum keleti főosztályának vezetője a felfedezésről tartott sajtótájékoztatón.

Az Ermitázsnak 1929 óta van nyolc egyiptomi múmiából álló gyűjteménye, kettőnek a szarkofágja időszámításuk előtt 725-525-ből származik. Az egyikben egy férfi, a fáraó kapuőreinek főnöke, a másikban az eddig az Amon-Ré templom énekesnőjének tartott személy nyugszik.

A múzeum kedden ismertette az időszámításunk előtti első évezredben élő, énekesnőnek hitt múmia komputertomográfiás (CT) vizsgálatának eredményeit. Az egyik szentpétervári kórház közreműködésével elvégzett vizsgálatok feltárták, hogy nem nőről volt szó, hanem egy 35 és 40 év közötti, 1 méter 60 centi magas férfiről, akit vagy a halála után, vagy még életében kiheréltek.

„A bepólyált múmiák hasonlítanak egymásra, és gyakran összetévesztik őket”

- mondta Bolsakov. A CT-vizsgálat nagyon fontos, mivel más, egyébként tisztázhatatlan részleteket sikerül vele feltárni, például a személy korát vagy az egészségi állapotát – tette hozzá.

„A férfi ízületi betegségekben szenvedett, de nagyon jó fogai voltak, egyetlen lyukas foga sem volt”

- tette hozzá Vjacseszlav Ratnyikov, a vizsgálatban részt vevő 122. számú kórház orvosa.

Az 1764-ben alapított Ermitázs több mint 60 ezer kiállított, és a raktárakban őrzött közel 3 millió tárggyal a világ legnagyobb múzeuma.

Borítókép: A múzeum igazgatója Mikhail Piotrovsky ismerteti a CT és az MRI vizsgálatok eredményét 2017. október 3-án.

AFP PHOTO / Olga MALTSEVA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!