népszerű helyszín

2019.03.22. 08:08

Negyedmilliomodik látogatóját köszöntötte a gyulai Almásy-kastély

A szinte napra pontosan három éve megnyílt gyulai Almásy-kastély kétszázötvenezredik látogatóját köszöntötte csütörtökön délután dr. Görgényi Ernő polgármester és Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója.

Gyula, 2019. március 16. Bajorhegyi Tünde, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. vadászati és turisztikai ágazatának vezetõje (k) Remény nevû vadászkutyával bemutatót tart a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont parkjában 2019. március 16-án. Az egykori grófi rezidenciában 2016. március 19-én nyitották meg a látogatóközpontot, ebbõl az alkalomból programokkal várták az érdeklõdõket március 16-án. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A 250 ezredik vendég, Felnagy Krisztián, a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium matematika-történelem szakos pedagógusa diákjaival, egy osztálykirándulás keretében érkezett a fürdővárosba – olvasható Papp Gábor cikkében a beol.hu oldalán. A szerencsés pedagógust Görgényi Ernő polgármester (Fidesz) és Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója a látogatóközpontba szóló „örökbelépővel” lepte meg, amivel élete végéig térítésmentesen tekintheti meg a kastélyt. A pedagógus ezen felül a Gyulai Várba, az Erkel Ferenc Emlékházba, a Ladics-házba és a Kohán Képtárba, valamint a Gyulai Várfürdő teljes területére szóló páros belépővel gazdagodott, továbbá a Gyulahús Kft. ajándékcsomagját vehette át.

Mint a Felnagy Krisztián beol.hu-nak elmondta, a 12. A osztállyal jöttek Gyulára. „Már csak mintegy hat hét van hátra az érettségiig, így a fiatalok most még egy utolsót szusszanhatnak, kipihenhetik magukat, hogy azután gőzerővel folytassák a felkészülést a vizsgákra” – ecsetelte Felnagy Krisztián.

A csapat rögtön tanítás után indult Kiskunhalasról, és Gyulán az első útjuk azonnal a kastélyba vezetett.

„Egy diákunk és a családja már járt a látogatóközpontban, és nagyon megtetszett nekik a kastély” – fogalmazott. – A beszámolóját követően a diákok döntöttek arról, hogy Gyulát választják a kirándulás helyszínéül. Emellett talán még az érettségi vizsgákra is profitálhatnak a diákok a látottakból.

Maga Felnagy Krisztián egyébként még gimnazista korában, ugyancsak egy osztálykiránduláson ismerte meg Gyulát, így emiatt is örült, hogy most visszatérhetett; hogy a gyerekek a várost választották. A pedagógus a lap kérdésére kiemelte, kiválóak az első benyomásaik, a környezet és a kastély egyaránt gyönyörű. Az osztály programjában egyebek mellett a vár, pénteken egy erdélyi kirándulás, míg szombaton, hazaindulás előtt a Várfürdő szerepel.

Görgényi Ernő polgármester az esemény kapcsán elmondta: szerinte a vidéki múzeumok, kiállítóhelyek között rendkívül magasnak tekinthető a gyulai Almásy-kastély látogatószáma. Kiemelte: a látogatóközpontban a vendégek száma évről-évre nő. A kiállítóhely, az állandó tárlat és az épületegyüttes műemléki rekonstrukciója az eltelt időszakban számos elismerést kapott – tette hozzá.

Dombi Ildikó a 250 ezres látogatószámot „nagy büszkeségnek” nevezte, szerinte az eredmény országos viszonylatban is elismerésre méltó. Emlékeztetett: a vonatkozó kormányrendelet alapján a Gyulai Várba kiránduló iskolás csoportok részére a vonatos utazás díjtalanul valósítható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!