üzen a múlt

2020.11.27. 11:07

Négyezer éves város maradványait tárták fel Kínában

A szakemberek számos emberi tevékenységre utaló nyomot is azonosítottak a területen.

Forrás: Shutterstock

Több mint 4000 éves nagyváros maradványait tárták fel a régészek Kína keleti részén, a Huajho folyó középső szakaszánál.

Az Anhuj tartománybeli romváros a Lungsan-kultúra korai és középső időszakából való.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia régészeti intézetének munkatársa, az ásatást vezető Csang Tung szerint a megmaradt városfalak hossza alapján úgy becsülik, hogy a 4100-4400 éves település legkevesebb 180 ezer négyzetméteren terült el.

„A városfalak maradványait 2017-ben fedezték fel, ám a nyugati és a déli falat elmosta a Huajho folyó” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy megmaradt falszakaszok 300 és 600 méter hosszúak.

Csang szerint a jövőbeli munkálatok a városfalakra és a kapukra fognak koncentrálódni. A csapat egyebek között a keleti kaput fogja kutatni és folytatja a környező területek feltárását.

A szakemberek számos emberi tevékenységre utaló nyomot is azonosítottak a területen. A romváros körüli mintegy kétmillió négyzetméteren talált maradványok a korabeli népesség növekedéséről és eloszlásáról szolgálnak információkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!