Egészségesebb szépségideál

2018.08.17. 16:53

Nem állnak kifutóra kiskorú manökenek

A Vogue és az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA) bejelentették, hogy a jövőben nem alkalmaznak többet 18 év alatti modelleket.

Un amour infini Endless Love 1981 Real Franco Zeffirelli Brooke Shields. Collection Christophel © Universal pictures / PolyGram Filmed Entertainment

A döntést annak érdekében hozták, hogy a divatipar kevésbé legyen kizsákmányoló. Egyben felhívnak minden érintettet, hogy kövessék őket – számolt be róla a Metro című portálra hivatkozva a Bors.

„Önbizalom, erő, tapasztalat és nőiesség kell, hogy ennek a munkának a stresszes oldalával a modellek meg tudjanak küzdeni”

– adott hangot véleményének Steven Korb, a CFDA elnöke.

A Bors cikke szerint a Vogue divatlap szeptemberi számában jelentik be a változást. Maya Singer szerint a divatipar felépített egy egészségtelen körforgást: szerződéseket köt olyan fiatal tini, még sérülékeny modellekkel, akik fel tudják venni a nagyon kisméretű ruhákat. A pszichológiai nyomás és elvárások miatt pedig többen közülük gyorsan a kábítószer és az alkohol rabjaivá válhatnak. Ugyanakkor a tini modellek többségét a divatiparban még azelőtt elbocsátják, mielőtt egy felnőtt nő méreteit elérnék. Kihasználják a fiatalokat.

Ez a gyakorlat károsítja a fiatal modelleket, akiket túl gyakran, hosszú, kihívásokkal teli órákon át várakoztatják, dolgoztatják. Extrém diétára fogják a kizsákmányolt lányokat. A női szépségideált pedig téves módon kiskorú gyermekek, tinédzserek testesítik meg.

„Nincs többé! Ez nem jó nekünk! Ez nem jó az olvasóknak, és nem jó a fiatal modelleknek sem, akikkel eddig megtöltöttük a divatlapokat oldalait! Ámbár nem tudjuk újraírni a múltat, de jobb jövőt garantálhatunk.” – fogalmazott Maya Singer.

A divatiparban már most is változások történtek. Például a bemutatókon, próbákon több helyen zaklatás mentes zónákat, privát öltözőszobákat alakítottak ki.

Kicsit furcsának tűnik éppen a Vogue önkontrollja, hiszen a magazin a probléma része volt.

A 80-as években például a 14 éves Brooke Shields is a címlapra került.

Többek között a 16 éves Kaia Gerbernek, a Chanel és a Calvin Klein sztárjának is várnia kell majd a jövőben a Vogue fotózással, miután idén júliusban már a címlapra került.

Borítókép: Brooke Shields. Forrás: AFP / UNIVERSAL PICTURES / POLYGRAM FI / COLLECTION CHRISTOPHEL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!