Szimbólum

2021.08.21. 14:07

Nem mindennapi tárgyat visz magával az űrbe egy izraeli asztronauta

Egy csaknem 1900 éves antik pénzérmét visz magával az űrbe egy izraeli asztronauta – közölte csütörtökön az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA).

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A pénzérmén, amelyet a közelmúltban fedeztek fel a Júdeai-sivatag Horror-barlangjában, Bar Kohba zsidó szabadságharcosnak, a római megszállók elleni felkelés (i.sz. 132-136) vezetőjének a neve szerepel.

Emellett az érme mindkét oldalán a korszak tipikus zsidó szimbólumai, köztük pálmafa és szőlőlevél látható.

Eytan Stibbe izraeli üzletember és volt vadászpilóta egyike annak a négy férfinak, aki űrturistaként juthat fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére 2022-ben az Ax-1 misszióban, amelyet az Axiom Space vállalkozás, a NASA és a SpaceX közösen szervez.

Stibbe csütörtökön kapta ajándékba az érmét az Izraeli Régészeti Hivatal holt-tengeri tekercsekkel foglalkozó laboratóriumában tett látogatásakor.

„Magammal viszek az űrbe egy kis táskát, benne olyan tárgyakkal, amelyek különleges jelentőséggel bírnak számomra. Egyértelmű volt, hogy ezek egyike a zsidó történelem egy szimbóluma lesz”

– mondta Stibbe, aki második izraeliként fog eljutni az űrbe.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!