De most nincs világvége

2017.08.29. 15:55

Potenciálisan veszélyes aszteroida suhan el mellettünk hamarosan

Megijedni azért nem kell, a Florence nevű égitest hétmillió kilométeres „biztonságos távolságban” halad el a Föld mellett pénteken.

Forrás: Shutterstock

Noha az aszteroida 4,35 kilométeres átlagos átmérőjével a legnagyobb földközeli kisbolygók közé tartozik, ezért mérete és a Föld pályájának metszése miatt a „potenciálisan veszélyes” kategóriába sorolható, a kisbolygó egészen biztosan nem ütközik össze a Földdel – közölték svájci csillagászok az MTI-vel.

Méretei miatt a Florence sokkal fényesebben fog majd csillogni az égen, mint a mindössze 650 méter átmérőjű 2014 JO25 aszteroida, amely áprilisban 1,8 millió kilométeres távolságban száguldott el a Föld mellett.

A Florence szeptember 1-jei elhaladását számos teleszkóppal figyelik majd, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA radarméréseket is tervez. A csillagászok szerint egy jó távcsővel – felhőtlen idő esetén – gyakorlott megfigyelők maguk is láthatják az aszteroidát péntek este, amint nagy sebességgel elszáguld a Vízöntő, a Delfin és a Csikó csillagképek találkozásánál.

A kisbolygót Schelte J. Bus amerikai csillagász fedezte 1981 márciusában, de a nevét Carolyn Shoemaker aszteroidakutató javasolta Florence Nightingale, a modern betegápolás megalapozója emlékére.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!