Apró trükkök

2021.11.07. 07:20

Rámutattak a kutatók, hogyan lehet fenntartani a koncentrációnkat

Az eredményeket egy négy kísérleti körből álló vizsgálat tapasztalataiból nyerték a szakemberek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy új kutatás szerint a célok kitűzése segíthet koncentrálni és eredményesebben végezni a feladatokat, de leginkább a visszajelzések tehetnek hatékonyabbá minket. A szakemberek továbbá rámutattak, életében mindenki elveszíti néhányszor a motivációját. Az Origo cikkében bemutatott új tanulmány viszont támpontokat kínál ahhoz, hogyan tudunk könnyebben motiváltak maradni.

A Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance tudományos folyóiratban publikált tanulmány eredményei szerint az egyéni célok elérésével együtt járó visszajelzések nagyon sokat segíthetnek abban, hogy koncentráltak és feladatorientáltak maradjunk. Mindezek pedig segítenek a munkaadóknak is abban, hogy alkalmazottaik boldogabbak és produktívabbak maradjanak.

A figyelem fenntartása nehéz feladat. Minél tovább végez valaki egy feladatot, annál rosszabb lesz a teljesítménye – mondta Matthew Robison, a Texasi Egyetem pszichológiai adjunktusa, a tanulmány első szerzője.

Hozzátette, ha arra akarjuk ösztönözni az embereket, hogy tovább összpontosítsanak egy tanulással vagy munkával kapcsolatos feladatra, akkor a teljesítményükről a visszajelzés nagyon erős motivációt jelenthet. Továbbá a több célt tartalmazó ütemterv is hatékony módja lehet annak, hogy hosszabb időn keresztül részt vehessünk a feladatokban.

A vizsgálat négy kísérleti körből állt, amelyek alatt a résztvevőket egy egyszerű, 30 perces feladat elvégzésére kérték. A kutatók eközben nyomon követték, hogy mennyire tudták a résztvevők fenntartani a figyelmüket az adott feladat kapcsán. A szakemberek eközben alkalmaztak célmeghatározást, visszacsatolást és ösztönzést is.

Minden kísérlet után arra kérték a résztvevőket, mondják el, mennyire voltak motiváltak és éberek a feladatok alatt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a konkrét cél szem előtt tartása javította a résztvevők azon képességét, hogy fenntartsák a figyelmüket az idő múlásával. Azonban nem befolyásolta a feladattal kapcsolatos elkötelezettségüket. Visszacsatolás esetén viszont az önkéntesek képesek voltak jobban és hosszabb ideig fenntartani a figyelmüket, miközben nagyobb motivációt is éreztek a feladat elvégzésével kapcsolatban.

Még olyan körülmények között is nehéz fenntartani az optimális teljesítményt, amikor az emberek motiváltnak és elkötelezettnek érzik magukat. Különösen akkor, ha az adott feladat odafigyelést igényel.

Matthew Robison kiemelte, kognitív korlátaink vannak, amelyekkel kénytelenek vagyunk együtt élni. Ez különösen fontos az olyan munkahelyeken, ahol állandó odafigyelésre van szükség. Ezért is nagyon fontosak az olyan módszerek, amelyek segítségével eredményesebben tarthatjuk fenn a figyelmünket és a motivációnkat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!