Királyi pár

2021.08.14. 19:10

Romantika az állatkertben: társat kapott az oroszlán Debrecenben

A hatalmas ragadozók jelenleg egykori élőhelyük alig öt százalékán fordulnak elő.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Párt kapott Kamal, a Debreceni Állatkert ázsiai oroszlánja. A Hima névre hallgató nőstényt már a látogatók is megtekinthetik. Az örömhírt az intézmény az oroszlánok világnapján, augusztus 10-én közölte a nyilvánossággal.

Az immár nyolc éve ünnepelt oroszlánok világnapja a pótolhatatlan csúcsragadozók szorult helyzetére hívja fel a figyelmet. Ezek az állatok ugyanis a száz évvel ezelőttihez képest tizedakkora egyedszámmal találhatóak már csak meg.

Az oroszlánok megfogyatkozásának az oka feltehetően a zsákmányállatok hiánya, a területük csökkenése és a vadászat.

Mind az afrikai, mind az ázsiai alfaj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Utóbbi szabadon élő nagyjából 650 megmaradt egyedét ráadásul a veszélyeztetett kategóriába sorolják. Az egykor Európától egészen Indiáig megtalálható élőlények ma kizárólag az indiai Gir Nemzeti Parkban és környékén fordulnak elő.

Ezt a ritka és fokozottan fenyegetett oroszlánalfajt 2015 óta mutatja be a Debreceni Állatkert az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében, amelynek újabb szintje valósult meg a nőstény megérkezésével. Az állatot július 15-én a franciaországi Le Palból az intézményből szállították át hosszú évek előkészítő munkája után.

A 2016-os születésű jövevény már társával együtt a látványetetéseken is megtekinthető kedden, csütörtökön és szombaton délután fél 2-kor.

A fajmegőrzési program számára komoly kihívást jelent az európai állatkerti populáció genetikai sokszínűségének fenntartása, ezért az újdonsült pár esetében egyelőre nem engedélyezett a tenyésztés. A debreceni intézmény reményei szerint a jövőben ez is megvalósulhat majd.

Az ázsia oroszlánok további egyedei hazánkban Fővárosi Állat- és Növénykertben láthatóak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!