sikerült

2020.10.25. 14:00

Súlyosan veszélyeztetett békaporontyok születését ünnepli a Chilei Nemzeti Állatkert

A kutatók igyekeztek a békák természetes élőhelyét idéző lakhelyet kialakítani az állatok számára.

Forrás: Shutterstock

Egy súlyosan veszélyeztetett békafaj, a Telmatobius dankoi tavaly megmentett maroknyi egyedének nemrég világra jött 200 utódját ünnepli a santiagói Chilei Nemzeti Állatkert – jelentette be szerdán a dél-amerikai ország kormánya.

Az apró, sötét foltos békáknál október 11. és 12. között történt meg a peték megtermékenyítése. A különböző fejlődési szakaszokban lévő utódok növekedését árgus szemekkel figyelik az állatkert szakemberei.

A Telmatobius dankoi az Atacama-sivatagban lévő Calama nevű bányavároshoz közeli folyóban honos, ám az intenzív ipari tevékenységek és beruházások miatt a folyó rendkívül szennyezetté vált és kiszáradt.

Helyi kutatók egy csoportja a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) támogatásával tavaly kimenekített 14 békát a folyóból hátramaradt iszapos területről és Santiagóba szállították őket. Az állatok alultápláltak és dehidratáltak voltak.

Az akció nagy nemzetközi figyelmet kapott, mások mellett Leonardo Di Caprio is elismerően írt a kutatók erőfeszítéseiről az Instagramon.

Az állatkertben a kutatók igyekeztek a békák természetes élőhelyét idéző lakhelyet kialakítani az állatok számára.

Megtalálásukkor a kétéltűek olyan rossz állapotban voltak, hogy a szakemberek abban sem voltak biztosak, hogy egyáltalán a repülőutat túlélik, ám a 14-ből végül 12-en teljesen erőre kaptak, és a nemrég világra jött utódoknak hála talán sikerül megmenteni a fajt a kihalástól.

Gabriel Lobos, a calamai Természettudományi Múzeum kutatója szerint a következő nagy kihívás a békák természetes élőhelyének helyreállítása lesz, hogy idővel visszatérhessenek a vadonba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!