Orvvadászat

2021.07.26. 15:16

Szigonypuskával gyilkolták meg egy görög sziget kabalaállatát

A híres fóka elpusztítása felháborította az embereket, a tettes felkutatására civil kezdeményezés is indult.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Védett területen, Alonisszosz görög szigeten ölték meg a Kosztisz becenévre hallgató barátfókát. A mediterrán barátfókák védelmével foglalkozó görög civil szervezet, a MOm szerint az „ártatlan és mit sem sejtő állatot szántszándékkal végezték ki közvetlen közelről egy szigonypuskával”

A fiatal hímet egy 2018-as nagy tengeri vihar, a Zorbasz ciklon pusztítása után találták meg élve, de a végletekig legyengülve az Égei-tengeren, a kicsiny Folegandrosz-szigeten. Az őt megtaláló halászról elnevezett Kosztiszt a helyiek és a MOm aktivistái gondozták hónapokon át. Felépülése után visszaengedték a vadonba, ám

a kis fóka nem tágított az emberek közeléből és Alonisszosz kikötőjében gyakran sütkérezett a csónakokon, kedves fotótémát szolgáltatva a turistáknak.

Az eset azért is elszomorító, mivel a mediterrán barátfóka súlyosan veszélyeztetett faj. A görög sziget kedvencévé vált példányt ráadásul Európa legnagyobb tengeri nemzeti parkjának területén ölték meg. Az ANA görög hírügynökség jelentése szerint a híres fóka elpusztítása felháborította a görögöket, a tettes felkutatására civil kezdeményezés indult.

Érdemes megjegyezni, hogy a kihalás szélén álló faj több mint a fele található Görögországban.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!