vajon mik lehetnek?

2019.09.09. 17:30

Titokzatos jeleket fogtak az űrből

A tudósok dolgoznak az ügyön.

(190830) -- PINGTANG, Aug. 30, 2019 (Xinhua) -- A staff member prepares for a maintenance task of the reflector panels on the Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) with the help of a microgravity mechanism in Pingtang County, southwest China's Guizhou Province, Aug. 30, 2019. Researchers with the China-based FAST, the world's largest single-dish radio telescope, on Friday tested a microgravity mechanism in the maintenance of the telescope's 4,450-panel reflector. The micro-G mechanism aims to help reduce the maintenance staff's body weight to a value within the reflector panels' range of durability using a helium-filled balloon 7.6 meters in diameter. (Xinhua/Ou Dongqu)

Forrás: Xinhua / Ou Dongqu / AFP

Titokzatos jeleket, úgynevezett gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Burst, FRB) észlelt az űrből egy, a Földtől mintegy három milliárd fényévnyi távolságra lévő forrásból a kínai óriásteleszkóp.

A fél kilométer átmérőjű, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) néven emlegetett rádiótávcső a valaha épített legnagyobb és legérzékenyebb rádióteleszkóp.

Az észlelés után a tudósok egyeztetik és feldolgozzák a jeleket – közölték a Kínai Tudományos Akadémia Állami Csillagvizsgáló Intézetének (NAOC) kutatói.

A gyors rádiókitörések a legfényesebb kitörések az univerzumban. Gyorsnak nevezik őket, mivel jeleik rövidek, alig néhány milliszekundumosak. Eredetüket még nem tudták megmagyarázni. Az ismétlődő kitörések észlelése azonban segíthet a rádiókitörések fizikai mechanizmusának és eredetének megismerésében.

A kínai tudósok egy nagyon érzékeny műszert szereltek a teleszkópra, mellyel megfigyelték az FRB121102 nevű FRB-forrást. Ezt először 2015-ben észlelte a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium. Augusztus végétől szeptember elejéig több mint 100 kitörést észleltek a forrásból. Ez a valaha észlelt legmagasabb számú kitörés.

A Pingtang megyei karsztvölgyben álló FAST építése 2016 szeptemberében fejeződött be, rendszeres működését idén szeptemberben kezdi el. Több mint tíz ország és régió kutatói terveznek megfigyeléseket a teleszkóppal, mellyel a korábban kivitelezhetetlen kutatások is lehetővé válnak. A gravitációs hullámok, az exobolygók, az ultranagy energiájú kozmikus sugárzás (UHECR), a csillagközi anyag megismerésében, a csillagászati, asztrofizikai és alapvető fizikai ismeretek bővítésében is nagy szerepe lehet a jövőben.

Borítókép: technikus ügyködik a FAST gépezeten augusztus végén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!