Végveszély

2019.07.15. 14:47

Több mint 20 cápafajt fenyeget a kihalás a Földközi-tengerben

Elsősorban a túlhalászat, az illegális halászat és a műanyagszennyezés csökkentette drasztikusan a cápák és ráják populációját.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Több mint 20 cápafajt, az ott élő cápafajok mintegy felét fenyegeti a kihalás veszélye a Földközi-tengerben a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése szerint.

Simone Niedermüller, a WWF Ausztria tengerbiológusa szerint egyharmadukat közvetlen veszély fenyegeti.

Elsősorban a túlhalászat, az illegális halászat és a műanyagszennyezés csökkentette drasztikusan a cápák és ráják populációját.

A legfőbb problémát a cápák túlhalászata jelenti, elsősorban két földközi-tengeri országban:

Líbiában 4260 tonnát, Tunéziában 4161 tonnát fognak ki évente, háromszor annyit, mint Olaszországban (1347 tonna) és Egyiptomban (1141 tonna).

Néhány fajt eladási céllal halásznak, a megmaradó fajok nagy része azonban más halak halászata közben, véletlenül kerül a hálóba. Ezeket az egyedeket általában elpusztultan visszadobják a tengerbe.

A műanyag-szennyezettség is nagy probléma a WWF közlése szerint. A cápák összetévesztik a szemetet a táplálékkal, vagy belegabalyodnak a műanyagokba, az elszakadt hálókba.

Szintén felelős a fenyegetettségért a haltermékek címkéivel való csalás is. DNS-tesztek kimutatták, hogy a kardhalként értékesített termék gyakran valójában illegálisan piacra dobott cápahús.

Ez pedig egészségügyi kockázatokat is rejt, mivel bizonyos cápafajok higanytartalma jóval az egészségügyi határérték felett van – hívta fel a figyelmet a veszélyekre Niedermüller.

A WWF-jelentés a halászok és a halászatért felelős vezetők számára egy sor követendő intézkedést javasol a kritikus életterek elkerülésétől a megfelelő halászati eszközök használatáig.

Borítókép:

A cápák a leginkább az ócenáriumokban vannak biztonságban. De ez azért nem túl vigasztaló helyzet. Homoki tigriscápák (Carcharias taurus) a cápák viselkedéséről és gyógyításáról rendezett, háromnapos nemzetközi konferencia második napján tartott bemutatón a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumában 2019. április 17-én.

MTI/Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!