gazdag lelőhely

2019.04.27. 11:40

Több mint 30 múmiára bukkantak Egyiptomban

Olasz és egyiptomi régészek 34 múmiát találtak egy ókori sírban, amelyet a dél-egyiptomi Asszuánban tártak fel. A maradványok a fáraók későkorából és a görög-római időszakból származnak, a Kr.e. 6. század és a negyedik század közötti időszakból.

This picture taken on April 5, 2019 mummies on display outside a newly-discovered tomb dating to the Ptolemaic era (323-30 BC) at the Diabat necropolis near the city of Akhmim in Egypt's southern Sohag province, about 500 kilometres south of the capital Cairo. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Khaled Desouki

A múmiák mellett a régészek agyagedényekre is bukkantak, valamint festett halotti maszkokra és fából készült szobrokra. Megtalálták a mumifikáláshoz használt vázákat és egy olyan hordágyat, amelyen valószínűleg a holttesteket vitték a sírhoz.

A megtalált érintetlen hieroglifák szerint a sír egy Tjt nevű kereskedő tulajdona volt.

A sír két halotti kamrából áll, és egy fallal zárták le.

A főkamrában mintegy 30 mumifikált holttestet találtak, férfiakét, nőkét és gyermekekét, az oldalkamra a becslések szerint négy múmiát rejt.

Két egymáson fekvő múmia egy anyáé és gyermekéé – vélik a régészek.

További kutatásokat kell végezni ahhoz, hogy megállapítsuk a múmiák pontos számát – mondta Patrizia Piacentini, a Milánói Egyetem egyiptológus professzora, az asszuáni feltárások vezetője a CNN amerikai hírtelevíziónak.

A régészek mintegy 300 sírt térképeztek fel Asszuán térségében.

„Tudjuk, hogy Asszuán fontos központ volt a későkorban és a görög-romai időszakban, de nem tudtuk azt, hogy hová temették ekkor az embereket. Most már tudjuk”

- tette hozzá a professzor.

Néhány vázában megtalálták a halottak számára odakészített élelmiszereket is. „A sírokból megtudhatjuk, mit ettek, miként és hány évesen halhattak meg” – mondta Piacentini.

A régészek novemberben látnak hozzá az újabb feltárásokhoz a térségen.

„Sok meglepetése várhat még ránk”

- hangoztatta a professzor.

Egyiptomban gőzerővel folynak a régészeti feltárások. 25 országból mintegy 250 régészcsoport – köztük 80 egyiptomi – dolgozik az ország különböző helyszínein folyó ásatásokon.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!