Sotheby's

2018.06.12. 19:00

Több mint 5 milliárd forintért árverezték el a cipősdobozban talált kínai vázát

A licit mintegy 20 percig tartott, ami szokatlanul hosszú egy ilyen műtárgy esetében, és arra utal, hogy többen is próbálták megszerezni.

The auctioneer (L) gestures during an auction sale at Sotheby's in Paris on October 30, 2017. A rare edition of "Swann's way" by Marcel Proust was sold at Sotheby's for 535.500 euros. / AFP PHOTO / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

Fotó: AFP

A becsült ár több mint húszszorosáért, átszámítva több mint 5 milliárd forintért árvereztek el kedden Párizsban egy kivételes szépségű kínai vázát, amely Csien-lung (1711-1799), a mandzsu Csing-dinasztia egyik legjelentősebb császára számára készült a 18. század második felében.

Fotó: AFP

A páratlan műkincs évtizedeken át hevert egy franciaországi vidéki ház padlásán egyéb kacatok közt, és a tulajdonos, akinek fogalma sem volt arról, mekkora érték van a birtokában, egy cipősdobozban vitte el a Sotheby's aukciósház párizsi irodájába a világhírű csingtöcseni porcelánmanufaktúrákban készült edényt.

Az aukciósház előzetesen 500-700 ezer euróra becsülte a leütési árat, ám a tájképet ábrázoló, a nyakánál aranyozott vázát végül 16,2 millió euróért (5,18 milliárd forint) vásárolta meg egy helyszínen tartózkodó fiatal kínai licitáló. A licit mintegy 20 percig tartott, ami szokatlanul hosszú egy ilyen műtárgy esetében, és arra utal, hogy többen is próbálták megszerezni. A vételár tartalmazza a költségek és jutalékok 2 millió eurós összegét is.

Ilyen drágán még sosem adtak el porcelántárgyat Franciaországban. A leütési ár egyben rekord a Sotheby's franciaországi árveréseinek történetében is.

A kivételes edény birtokába egy örökség részeként jutott egy francia család. Miután megtalálták, egy családtag vitte el a Sotheby's-hez, mit sem sejtve az értékéről. Ez a személy vonattal utazott fel Párizsba, ahol felült egy metróra, majd gyalogosan sétált be hozzánk a cipős dobozba tett, újságpapírral védett vázával. Amikor kinyitottuk a dobozt, elámultunk a porcelán szépségén – idézte fel Olivier Valmier, az aukciósház Ázsia-szakértője.

A 30 centiméteres öblös vázára a zöld, a kék, a sárga és a bíbor különleges árnyalataiban festették a tájképet a hófödte hegycsúcsokkal, erdővel, benne szarvasokkal és darvakkal, a talapzatán és a nyakán nonfiguratív rózsaszín díszítés az uralkodó. A remekmű az úgynevezett rózsaszín porcelánok családjába tartozik, azok közé, amelyeken a rózsaszín dominál. Az edényen szerepel az 1736-tól 1796-ig uralkodó császár hat írásjelből álló névjegye.

Fotó: AFP

Valmier szerint a cipősdobozos vázának nincs párja a világon a díszítés aprólékosságát illetően, egy kimagasló műalkotásról van szó, megtalálása egyenértékű egy Caravaggio felfedezésével. Csak négy hasonló motívumú váza ismert a kínai császári porcelánműhelyekből, egy hasonló, de kevesebb díszítőelemet tartalmazó látható a párizsi Guimet ázsiai művészeti múzeumban.

Szakértők szerint a pompás vázát a család egyik őse vásárolhatta Párizsban a 19. század végén. Az eladó nagyszülei egy 1947-ben elhunyt nagybácsitól örökölték.

Borítókép: Illusztráció: A Sotheby's cég egyik árverése Párizsban Fotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!