Szenzációs lelet

2020.02.12. 06:21

Új dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak Kanadában

Új dinoszauruszfaj, a T-rex egy távoli rokonára bukkantak Kanadában, a nyolc méter magas őshüllő mintegy 80 millió évvel ezelőtt élhetett az észak-amerikai síkságon.

Forrás: Pixabay

A Thanatotheristes degrootorum ami a halálosztó görög megfelelője a Tyrannosaurus rex családjának eddig ismert legrégibb tagja.

A név, amit választottunk, arra utal, hogy a maga korában ez a faj volt az egyetlen hatalmas testű csúcsragadozó, valóságos halálosztó annak idején, ezért kapta a becenevét Thanatosról, aki a halál görög istene volt

mondta el Darla Zelenitsky, a kanadai Calgary-i Egyetem paleobiológusa.

A Jurassic Park című filmben életre keltett T-rex nagyjából 66 millió éve vadászott áldozataira, Thanatos legalább 79 millió évvel ezelőtt élt a kutatócsoport szerint.

Az egyed maradványaira Jare Voris, az egyetem PhD-hallgatója bukkant rá. Ez az elmúlt ötven évben az első új tyrannosaurida, amelyet Kanadában felfedeztek írták a kutatók a Cretaceous Research című szaklap friss számában.

Viszonylag kevés faj tartozik a tyrannosauridák közé. Mivel ők álltak a tápláléklánc csúcsán, ezek az óriási testű ragadozók a növényevő dinoszauruszokhoz képest kevesen voltak

tette hozzá Zelenitsky, a tanulmány társszerzője.

A kutatók megállapították, hogy

Thanatosnak olyan hosszúkás pofája volt, mint a mai Egyesült Államok déli részén egykor élt primitív tyrannosaurusoknak.

A tyrannosaurusok koponyájának alakja régiónként eltérhet egymástól táplálkozásuk és a korszakban rendelkezésre álló prédaállatok szerint.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!