250 éve

2020.04.29. 13:25

Ünnepségek nélkül emlékeztek James Cook partraszállására Ausztráliában

A szerdai évforduló szinte észrevétlenül telt az országban, miután a koronavírus miatt a kormány lemondta az összes megemlékezést.

Captain James Cook(1728-1779). Nathaniel Dance. BHC2628

Forrás: Wikipedia

Fotó: Will Punter

Kétszázötven évvel ezelőtt szállt partra Ausztráliában James Cook kapitány, brit felfedező, ám a szerdai évforduló szinte észrevétlenül telt az országban, miután a koronavírus miatt a kormány lemondta az összes megemlékezést.

1770. április 29-én az őslakosok figyelő szemeitől kísérve Cook kapitány partra szállt a Sydneyhez közeli Botany-öbölben, és ezáltal ő lett az első nyugati felfedező az ausztráliai kontinensen.

Scott Morrison ausztrál kormányfő „rendkívüli egyénnek” nevezte az utazót.

„A nap, amelyen Cook és az őslakos közösség először találkozott, örökre megváltoztatta területünk életét” – húzta alá. „Ez volt közös utazásunk első pillanata, amely meghatározza azt, ahogy ma élünk” – tette hozzá.

Az ausztrál kormány a koronavírus miatt arra kényszerült, hogy lemondja az összes megemlékezést. Ezek egyike lett volna egy utazás a kontinens körül Cook kapitány híres hajója, az Endeavour másolatával.

A brit hajós és az őslakosok első találkozása jelzi Ausztrália gyarmatosításának kezdetét. Expedíciója során Cook terra nulliusnak, azaz senki földjének nevezte a kontinenst annak ellenére, hogy a területet több mint 60 ezer éve lakták már a helyiek. A britek 1788-ban fegyencgyarmatot hoztak létre Új-Dél-Walesben.

Az őslakosok kultúrájának megőrzésén munkálkodó Gujaga Alapítvány elnöke, Ray Ingrey szerint az évforduló kiemelt jelentőségű minden ausztrál számára, annak ellenére, hogy az őslakosok történelmét sokáig elfeledték vagy torzították.

Ingrey hangsúlyozta: az őslakosok mindössze annyit remélnek, hogy elmondhatják történelmüket úgy, ahogy azt ők látják, és ezt tiszteletben fogják tartani.

„Csak akkor haladhatunk előre nemzetként, ha mindkét történelmet elismerik és elfogadják” – mutatott rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!