harcidrón is lehet

2019.08.20. 06:25

Valódi repülő csészealjról készítettek felvételt (videó)

A járművet nem az idegenek készítették, hanem román kutatók és mérnökök, akik találmányuktól remélik a repülés forradalmasítását.

Forrás: Shutterstock

Az eszköz az ADIFO (All Direction Flying Object, azaz Minden Irányba Repülni Képes Objektum) nevet kapta – írja az Origó.

Alacsony repülési magasságban, kisebb sebességgel a gép légcsatornás propellerrel tartja magát a levegőben (akárcsak a kvadrokopterek), míg nagyobb magasságban, nagyobb sebességnél sugárhajtóművet használ, amit a csészealj hátuljára szereltek.

A jármű oldalsó részein fúvókák biztosítják, hogy a repülő csészealj – akárcsak a sci-fi filmekben látható űrhajók – hirtelen helyzetváltoztatásokat is gyorsan végre tudjon hajtani.

Az ADIFO készítői szerint a manőverezésnek csak a pilóta fantáziája szabhat határt.

A tervezők szerint találmányuk ideális lesz harci drónnak is, mivel alakja miatt a radarok nehezebben tudják bemérni.

A fejlesztések természetesen tovább folynak, a csészealjat következőleg nagyobb méretben, valamint transzszonikus és szuperszonikus sebesség mellett is tesztelni fogják.

A Motherboard portál ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy korábban – többek között az amerikai hadsereg is – már több csészealj formájú repülő járművet is próbáltak megalkotni, végül ezek egyike sem került bevetésre a gyakorlatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!