Űrkutatás

2020.03.12. 09:22

„Vaseső” hullik az égből egy távoli bolygón

„Vaseső” hullik az égből egy távoli bolygón, a Földtől 390 fényévnyi távolságra.

Forrás: Pixabay

A Genfi Egyetem tudósa, David Ehrenreich által vezetett nemzetközi kutatócsoport a Nature című tudományos folyóiratban számolt be a Wasp-76b jelű bolygóról, amely a Halak csillagképben kering csillaga körül.

Eközben egyik oldala folyamatosan a központi csillag felé fordul és több mint 2400 Celsius-fokos. Éjszakai oldala ezer Celsius-fokkal hűvösebb.

A szélsőségesen nagy hőség miatt még fémek is elpárolognak a felszínéről közölte az egyetem szerdai közleményében. Az így elpárolgott vas is a légkörbe kerül, ahol felkapják azt az erős szelek, amelyeket a nappali és éjszakai oldal közötti nagy hőmérséklet-különbségek okoznak. A szelek elviszik a vasgőzt a mintegy 1500 Celsius-fokos éjszakai oldalra, ahol kondenzálódik és esőként lehullik.

A felfedezést a kutatók az Európai Déli Obszervatóriumnak (ESO) a chilei Atacama-sivatagban lévő Nagyon Nagy Teleszkópjára (Very Large Telescope VLT) szerelt új műszer, az Espresso (Echelle Spectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations) segítségével tették.

Az adatok szerint a szürkületi zónában, amely az estének„ feleltethető meg, van vasgőz, a reggeli szürkületben viszont nincs. Eszerint az éjszakai oldalon hullik a vaseső írja a Genfi Egyetem.

Az Espressót a Genfi Egyetem egy nemzetközi kutatócsoporttal együttműködve fejlesztette ki. Eredetileg a tudósok a Naphoz hasonló csillagok közelében kerestek exobolygókat (naprendszeren kívüli planétákat). Kiderült azonban, hogy az új eszközzel a már ismert exobolygók tulajdonságai is alaposabban meghatározhatók.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!