ajándék

2018.02.24. 08:17

A világ legidősebb szőlőtőkéje köti össze Észak- és Dél-Koreát

A maribori Öreg szőlőt (Stara Trta) több mint 400 évvel ezelőtt ültették a Dráva bal partján.

A világ legidősebbnek tartott tőkéjéről, a maribori Öreg szőlőből ajándékozott egy-egy oltványt Észak- és Dél-Koreának Szlovénia. Szöulban egy városi tulajdonban lévő hostel elé, Phenjanban egy üvegházban ültették el az oltványt.

A projektet tavaly októberben kezdeményezte a Szlovén-Koreai Barátság Egyesülete, hogy úgymond a békét és a harmóniát hirdesse a Koreai-félszigeten. Az egyesület szerint a múlt év végén elültetett oltványok szépen fejlődnek.

A maribori Öreg szőlőt (Stara Trta) több mint 400 évvel ezelőtt ültették a Dráva bal partján. A világ legidősebbjének tartott tőke, amely a Guinness-rekordok könyvében is szerepel, egy 17. századi ház falára fut fel és vasráccsal van körbekerítve. A tőke nagyjából 35-55 kiló szőlőt hoz évente, a belőle készített bort általában protokolláris ajándékként adják át. A város a barátság és az együttműködés jeleként szokott oltványokat ajándékozni más városoknak.

Az egyesület reményei szerint a koreai tőkék már az idén termést hoznak. A felek megállapodása szerint egy koreai bor fog készülni a két országban és a maribori tőkén termett szőlőkből.

Borítókép: Wikimedia Commons

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!