az egyetlen

2018.11.14. 15:12

Világrekordot döntött egy svájci karóra

Aukciós világrekordot jelentő 3,9 millió svájci frankért (1,1 milliárd forint) cserélt gazdát kedden egy genfi aukción egy egyedülálló Patek Philippe vintage karóra.

Visitors walk past a stand of Swiss watchmaker Patek Philippe at the watch industry's biggest annual trade fair "BaselWorld" in Basel on March 16, 2016. (Photo by MICHAEL BUHOLZER / AFP)

Fotó: AFP

Az aukciót bonyolító Sotheby's közlése szerint a svájci óragyártó műhelyből 1952-ben kikerült öröknaptáras karórát 1956-ban vásárolták a londoni Asprey luxusüzletben, amely története során ezt az egyetlen darabot kínálta eladásra ebből a modellből.

A keddi aukció, amelynek sztárja kétségtelenül a The Asprey néven emlegetett darab volt, csaknem 250 kar- és zsebórát vonultatott fel, köztük Cartier-, Rolex- és Vacheron Constantin-kreációkat.

A Patek Philippe-karóra korábbi tulajdonosa egy 2006-os aukción tett szert az óraritkaságra az akkor rekordot jelentő 2,2 millió svájci frankért. A mostani árverést megelőzően 2-4 millió svájci frank közé becsülték a leütési árát.

Az óra új tulajdonosának kiléte egyelőre nem ismert, de a győztes licitáló egy fiatal ázsiai nő volt, aki a terem hátsó sorában ült és kínaiul beszélt a telefonjába.

A The Asprey eredeti tulajdonosa, akinek R. C. monogramját az óra sárgaarany hátlapjába is belevésték, valószínűleg 21. születésnapjára kapta az órát.

Az aukciót megelőzően Ázsia-szerte és Dubajban is bemutatott karórának barna bőrszíja van, és az öröknaptár mellett stoppermechanizmust is beleépítettek.

A Sotheby's szerint az óraaukció 12,2 millió svájci frank bevételt hozott.

Borítókép: turistaárnyékok a svájci óragyárnál

AFP / Michael Buholzer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!