Életmód

2010.02.10. 09:44

10 jel, hogy itt az ideje a karrierváltásnak

A legtöbbünk a létra alján kezdi, bármilyen álom-munkáról is legyen szó. De mi van akkor, ha a felfelé mászás közben rájössz, hogy rossz falnak támasztottad a létrádat? Vajon egyszerű kiégésről van szó, vagy itt az ideje egy nagyot váltani?

NANA.HU

Sokszor csak azért vagyunk elégedetlenek a munkánkkal, mert elfáradtunk, ki vagyunk égve, vagy valaki aktívan rongálja a napjainkat az irodában. Ezek olyan dolgok, amiket meg lehet oldani egy kiadós pihenéssel, vagy néhány jól célzott hátsón billentéssel. Ellenben van az úgy néha, hogy ennél jóval mélyebbre kell ásni az okok feltárásához, és bizony nem az új munkahely vagy az új főnök lesz a megoldás. Vajon neked is hétköznapi munkahely-undorod van, vagy esetleg teljesen másfelé kéne haladnod, mint amerre épp tartasz?Persze, mindenki elindul valahol, és sokszor hihetetlenül frusztráló egész nap kávéért futkosni, vagy a fénymásoló mellett álldogálni. Ugyanakkor ha az egyik legnagyobb példaképed kávéjáért futkosol, vagy olyan dokumentumokat bíznak rád, amit másnak nem is adnának a kezébe, valószínűleg nem bánod a dolgot. Az elején ott a remény, hogy a napi rutin idővel komolyabb feladatokba torkollik majd, és hajlandó vagy végigmászni az ominózus létrána későbbi siker reményében. Senki nem szeret ott lent lenni az elején (ami sokszor jóval lejjebb van, mint hinnénk), de a fény az alagút végén mindig feledteti a jelen nehézségeit.

Aztán valahogy menet közben elkezdesz kevésbé lelkesedni… Míg végül azon gondolkozol, mi is tetszett neked ezen a munkán annyira eredetileg. Míg épp a tanulópénzt fizeted, rájössz, hogy nem is annyira jópofa dolog ez, és nem tetszik, amit a csúcson látsz. Sajnos sokszor előfordul, hogy a valóság jóval kevésbé csinos, mint azt először gondolta az ember, de ettől még nem kell feladni. A kérdés az, vajon meg tudod-e találni benne magad, képes vagy-e örömmel dolgozni és alkotni benne így is?Ha az alábbi jeleket tapasztalod magadon, valószínűleg nem. Észre kell venni, mikor van itt az ideje némi önelemzést tartani, hogy megtaláld azt a területet az életedben, amiben valóban ki tudsz teljesedni.

1. A hétfők tönkreteszik a vasárnapokat.


Amikor már vasárnap reggel úgy ébredsz, hogy a hétfő miatt aggódsz, az nagyon rossz jel. Jelentheti azt is, hogy nem végzed elég lelkiismeretesen a munkád, ebben az esetben gyakorolj önkritikát. Ám ennek is megvan a maga oka, és ha nyomaszt a tudat, hogy munkába kell menned, ott valami alapjaiban nincs rendben.

2. Nem tiszteled a feletteseidet.


Egy tökéletes világban az ember felnéz a vezetőire, csodálja őket és igyekszik mindent megtenni, hogy a nyomukba érjen. A valóság ettől persze messze áll, de ha annyira sem tudod tisztelni a főnökeidet, hogy igyekezz kivívni az elismerésüket, akkor valószínűleg nem vonz eléggé az, amit és ahogyan ők tesznek.

3. Az elégedettség hiánya


A hosszú munkaórák után elégedettséggel és büszkeséggel kellene, hogy eltöltsön, amit véghezvittél aznap. Még ha csak apró feladatokat végzel is, jó tudni, hogy ez hozzájárul a céged fejlődéséhez, és értelme van annak, amit teszel. Viszont ha rendszeresen azon gondolkozol, mi értelme van annak, amit nap mint nap teszel a munkahelyeden, és egy-egy lezárt projekt nem tesz boldoggá, akkor nem a megfelelő helyen vagy.

4. Unalom


Nyilván vannak olyan feladatok, amiket senki sem élvez, de az érdekes dolgok mellett azt is meg kell csinálni. Viszont ha maga az iparág, a pálya, a terület unalmas számodra, ha a főnökeid munkaköri leírása egyáltalán nem hoz lázba, akkor ne vesztegesd tovább az időd. Mindenkinek jár némi szenvedély az életben…

5. Az vagy, akikkel barátkozol


Feltűnt mostanában, hogy a panaszkodó, elégedetlen munkatársak felé húzol kávészünetben? Az ember azzá válik, akikkel körülveszi magát, úgyhogy ha nem érzed magad kívülállónak a keserű és utálkozó kollégák között, gyorsan keress valami olyan munkát, amire büszke tudsz lenni – még mielőtt megkövesedsz a cinikus és kilátástalan alkalmazottak sorában.

6. Nem teszel meg minden tőled telhetőt


Mindannyian tudjuk, mire vagyunk valójában képesek. Azt is tudjuk, mikor nyújtunk jóval gyengébb teljesítményt a munkában, mint az tőlünk elvárható lenne. Ha egy ideje csak a szükséges minimumot nyújtod, az azt mutatja, hogy nincs benned semmi szenvedély, proaktivitás a munkáddal kapcsolatban. Ha viszont ennyire nem érdekel, nem éri meg az erőfeszítést.

7. Nem juthatsz feljebb


A legtöbb embert egy karrier építésekor az motiválja, hogy egyre nagyobb, komolyabb munkákat végezhet, és egyre jobban kiteljesedhet a szakmai életében. Ha nem látod, hogy bármi esélyed lenne az előmenetelre, az kiöli belőled az összes motivációt egy idő után. Tedd inkább olyan helyre a munkád, ahol lehetőséged van a fejlődésre, az előrejutásra.

8. Ellentmondásos elképzelések


Ha egy befektetési cégnél dolgozol,és közben a világ végére készülsz, nehéz elképzelni, hogyan teszed magadévá a cég szellemiségét. Ha nem vagy összhangban az iparág alapvető értékrendjével és szabályaival, akkor nem neked való a hely, ahol épp vagy. Találj inkább egy olyan munkát, amivel kompatibilisek a személyes meggyőződéseid, és megkímélheted magad az álmatlan éjszakáktól.

9. Fogalmad sincs, mit csinálsz


Ha úgy ülöd végig a napi értekezleteket, hogy teljesen össze vagy zavarodva, és fogalmad sincs, ki miről beszél (függetlenül attól, hányszor magyarázták már el neked a lényeget), akkor egyértelműen rossz helyen vagy. Nem szerethetsz valamit, amit nem értesz. Találj inkább egy olyan munkát, ami érdekel, és amit lelkesen tanulsz meg.

10. Az életed rosszabb lett


Ha a munkád rossz hatással van a magánéletedre, sürgősen gondolkozz el a váltáson. A munkahely nem szabad, hogy napi aggodalmak és feszültség forrása legyen. Sokkal fontosabb a maradék 16 óra, mint amit a munkával töltesz el, és ha nem lehet egyensúlyba hozni a karriert és a magánéleted, akkor mindenképpen váltanod kell. Te is és a körülötted élők is megérdemlik, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!