Életmód

2010.02.19. 16:24

Céklaleves és bevásárlás Varsóban - képekkel

A lengyel fővárosban ugyan tavasz elején hidegebb az idő, mint nálunk, de újjáépített óvárosában rengeteg szórakozási lehetőséget, divatos áruházat és kiváló vendéglőt találunk.

BAMA

Varsót, akárcsak Budapestet, szélesen hömpölygő folyó osztja ketté. A Visztula hosszan kanyarog, nyugati partján fekszik a város központja, s ezen az oldalon északi irányban terül el az Óváros. A főváros műemlékeinek a többsége a „királyi út” mentén helyezkedik el. Ennek kezdete az Ó- és az Újváros, valamint a Királyi palota, a vége pedig a királyi Łazienki-park és a Belweder-palota. Bár a II. világháború alatt földig rombolták a lengyel fővárost, lakói kincseit kimenekítették, majd visszaszolgáltatták, hogy az eredetihez hasonlóan újjáépített városban úgy ragyogjanak, mint egykor, a királyok idején.

Sejtelmes sellő
Az Óváros központja a 600 éves főtér, a Rynek. Közepén áll a kardot és pajzsot tartó sellő, a város jelképe. A négyszögletes tér házai megőrizték régi díszeiket. Mivel a középkorban nem volt házszámozás, minden ház külső festése a tulajdonos foglalkozásáról vagy gazdagságáról árulkodott. Hangulatos vendéglők, kávézók lépten nyomon. A Keks kávézóban különleges, forró italokat kínálnak, az espresso ára 7 zloty, a cappuccino 12 zlotyba kerül. (1 zloty = kb. 65 Ft.) A forró csokoládéért 12 zl, az ízletes, fűszeres teáért 10 zlotyt kell fizetni. A közeli tejbárokban 10 zloty alatt megebédelhetünk, 8 zlotyért céklalevest lehet kapni fehér babbal és egy nagyobb pirogot fekete áfonyával.

Céklaleves és pierogi

A lengyel konyha nem kedvez a vegetáriánusoknak, mert az igazi céklalevesbe füstölt húst főznek. De van tej- és sörleves az étlapon. A halakat és a borjúhúst remekül készítik. A hagyományos vendéglőkben sokféle pástétomot, kolbászt, erdei bogyósokból készült mártásokat, hegyi juh- vagy kecske-sajtokat kínálnak. Jellegzetes fűszerük a majoranna, s gombából nagy a választék. A pierogiból, azaz a derelyéhez hasonló tésztaféleségből túrós, párolt káposztás, áfonyás és húsos is kapható.


Kard és kereszt
A Zamkowy téren a városalapító III. Waza Zsigmond király 22 méter magas oszlopra helyezett szobra áll. Ő tette királyi székhellyé s egyben fővárossá Varsót a 16. században. Az uralkodó jobb kezében tartott kard a hazát védi, a baljában fogott kereszt azt mutatja, a kereszténység nevében kész szembeszállni az ördöggel is. A hit szerint, ha a kard lehanyatlik, a várost veszély fenyegeti. A térről induló Krakowskie Prezdmiesce utcát sokan Európa legszebb útjának nevezik. Elvezet a Szent Kereszt templomhoz, ahol az egyik legnagyobb lengyel zeneszerző, Chopin szívét temették el. A királyi út az elegáns üzletekkísérte Nowy Swiaton folytatódik, s a Łazienski kastélyig vezet. A palotát a 17. században fürdőháznak, nyári laknak építtette a lengyel király. Kék színű, porcelán csempéin nincs két egyforma jelenet. A termeket kagylószobrok, a szerelem ősi jelképei díszítik. Innen a Belwederska út visz el a Wilanów Palotáig, III. Sobieski János király rezidenciájáig. A többszárnyú épület körül olasz park, nagy tó és szobrokkal ékesített kőhíd van. Belsejét a francia Napkirály, 14. Lajos stílusában alakították ki. Bámulatos a máig pontosan működő óraszobor, Atlasz a fején tartott forgó földgömbbel.

A modern főváros
Varsó
legmagasabb épülete az ötven éves, szépnek nem mondható, 234 méter magas felhőkarcoló, a Kultúra és Tudomány Palotája. Harmincadik emeletéről tökéletes a kilátás a városra. A hosszú sugárutakon találjuk a nagy áruházakat, szállodákat és vendéglőket. A modern városrészben is késő éjszakáig várják vendégeiket a bárok és éttermek. A forralt bor poharanként 12-14 , a coca cola 6, az ásványvíz 5 zloty.

Utazás, hasznos tudnivalók

Varsó már 29 euróért elérhető Budapestről vonattal. A lengyel főváros központja a pályaudvarról egyetlen metró-vonallal vagy busszal közelíthető meg. Az üzletek késő estig nyitva tartanak még vasárnap is. A toalettekben a háromszög a férfiak jele, a nőké a kör. A szállodákban internetes bejelentkezéssel vagy csoport-árakkal jóval olcsóbbak a szobák. Érdemes felkészülni arra, hogy az időjárás mindig jóval hűvösebb, mint itthon. Nagyon praktikus a Varsó Kártya (WTC), hiszen belépést biztosít a palotákba, emellett használatával a tömegközlekedés is ingyenes. A kártya 24 órára 35, 3 napra 65 zlotyba kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!