Életmód

2010.05.11. 09:29

Nem vagyok az anyád!

Először elbűvölő, magabiztos, és egyszerűen tökéletes. Később rendetlen, határozatlan, és nem győzzük kijavítgatni a dolgokat, amiket elrontott. Mitől van az, hogy néhány férfi a kedvesétől azt várja, amit inkább egy anyától szokás?

NANA.HU

A párkapcsolat zűrös egy dolog. Különösen, hogy az elején még nem látszik, valójában kivel is kötöttük össze az életünket. A kapcsolatnak mindig megvannak a maga fázisai, és bizony, az összeszokás időszakában kezdenek kiütközni azok a problémák, amik hosszú távon nem fognak sokat változni.

Miért kell mindenért szólni?!


Típushiba, valószínűleg a dns-ben kódolt: a férfi - ha van, aki gondját viselje - elfelejti, merre van a szennyestartó, mit is kell tenni a mosatlannal, hogyan csavarjuk vissza a palack kupakját, és mitől nyíródik le a fű időnként. Ez több, mint bosszantó, de sajnos együtt kell vele élni. A legrosszabb viszont az, amikor említett férfi teljesen és tökéletesen kiszolgáltatja magát. Elvégre ezt kapta anyucitól is, egyértelmű, hogy ezután is jár neki…

Súlyosabb esetben a férfi nem csak a napi rutinban ráruházott felelősséget hagyja figyelmen kívül, hanem az életét sem képes felnőtt, felelősséggel gondolkodó emberként kezelni. Itt találjuk azokat, akik mindent a párjuktól kérdeznek meg, a nagyobb döntéseket tőlük teszik függővé, és a helyzetek megoldásához szükséges lépéseket képtelenek önállóan megtenni.

Gyereknek lenni jó…


Most foghatnánk a dolgot az édesanyákra, de ez az összefüggés itt nem állja meg a helyét. Vannak anyák, akik vért izzadnak, hogy imádott fiacskájuk hajlandó legyen segíteni a háztartásban, képes legyen kultúrált módon táplálkozni, és tudja, mi tisztességes és mi nem a másik emberrel szemben. Ehhez képest, mire az imádott felnő, semmi nyoma annak a rengeteg energiának, amit édesanyja minderre fordított.

A személyiség mindig saját. Befolyásolják ugyan a minták, a szülői házból hozott tapasztalatok, de mindenkinek a saját döntése az, hogyan viszonyul az élethez. Általában aki helyett gyerekkorában mindent megtettek, az alig várja, hogy a saját lábára álljon, és önálló lehessen. Az a férfi, aki nyíltan bevallja, hogy elvárja azt a gondoskodást, amit az édesanyjától kapott, időzített bomba. Ő tudniillik úgy döntött, hogy nem hajlandó bizonyos dolgokat magától megtenni, és ehhez keres társat.

De mi van azokkal, akik az elején még egész önállónak tűntek? Őket bizony nevelni kell egy keveset. Bár a határozottságot és önbizalmat nem lehet senkibe belenevelni, a közös élethez való hozzájárulást – érzelmi, fizikai, morális és anyagi szinten – igenis meg lehet követelni. Az a férfi, aki nem hajlandó önállóan dönteni, a döntéssel járó felelősséget nem akarja felvállalni. Könnyebb neki mindent másra ruházni, hiszen így őt soha semmiért nem lehet majd okolni.

Mit tegyél a pároddal, ha gyerek?


A gyerekek még tanulnak. Azért nem hagyjuk nekik, vagy nem várjuk el tőlük, hogy bizonyos dolgokat önállóan csináljanak, mert fokozatosan tanulják meg felmérni, mi szükséges ahhoz a dologhoz, milyen kimenetelei lehetnek, és mi is a megfelelő döntés abban a helyzetben. Egy felnőtt férfi ezzel szemben túl van már ezen az időszakon, tehát csakis mondva csinált okokkal, vagy egyszerű nemtörődömségből tesz úgy, mintha gyámolításra lenne szüksége.

Ha ezen változtatni akarsz, fontos, hogy ne elégedetlenkedj, és ne dörgöld az orra alá, amit tesz. Tudniillik az ember természetének sajátja, hogy neki mindig igaza van, és ezért be fogja bizonyítani neked, hogy miért is nem tudja ő azt úgy csinálni, ahogy kéne.
Sokkal jobb, ha inkább kedvesen, röviden elmondod neki, mire lenne szükséged, és azt is, hogy miért. Fontos, hogy lássa, ez hogyan tesz téged boldoggá, hogyan tesz jót a kapcsolatotoknak, és miért lesz így jobb az életetek. Ez után ahányszor valamit egy kicsit is jól csinál, tessék elismerni azt. És türelem, rengeteg türelem, mert ez a dolog nem megy egyik napról a másikra. Önállóságra nevelni egy férfiembert nem egyszerű feladat, de roppant hálás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!