Életmód

2010.09.18. 09:45

Kihalóban lévő kultúrák nyomában

Nem is hinnénk, hány olyan nyelv van, amit alig pár száz, vagy csak pár tucat ember beszél.

NANA.HU

Ezen a héten tartotta szakmai konferenciáját Wales-ben az Alapítvány a veszélyeztetett nyelvekért, ahol az is kiderült, hogy a Földön beszélt körülbelül 6000 nyelvből nagyjából ezret veszélyeztet az, hogy örökre eltűnik, olyan kevesen beszélik.

Összegyűjtöttük azokat a nyelveket, amiket a legkevesebben használnak!

Yuchi (Oklahoma, Amerikai Egyesült Államok)
Ennyien beszélik: 5
Ezért veszélyeztetett: A XX. század elején megverték azokat, akik nyilvánosan merték használni a törzsi nyelveket, ezért sok családban a szülők nem merték megtanítani a gyerekeiknek, csak az angolt.

Tofa (Közép-Szibéria)
Ennyien beszélik: 30
Ezért veszélyeztetett: A nyelv utolsó beszélői azok a nyugdíjasok, akik annak idején még rénszarvasokat terelgettek. Éppen ezért a nyelv leginkább az állatokkal kapcsolatos kifejezésekből áll. A szovjet rendőrség egyébként az évek folyamán rengeteg szibériai nyelvcsaládot irtott ki.


Kallawaya (Bolívia, Andok)
Ennyien beszélik: egy körülbelül 100 tagból álló törzs
Ezért veszélyeztetett: A törzsben élő emberek ma már leginkább a gyógynövények meghatározására és felhasználási módjára használják a kallawaya-t.

Manx (Man sziget, Brit-szigetek)
Ennyien beszélik: 100
Ezért veszélyeztetett: Az angol közösségekben ellenszenvet váltott ki, ha valaki más nyelven beszélt, ezért a manxot – több más kelta eredetű nyelvhez hasonlóan – kiszorította az angol. Az utolsó, manxot anyanyelvi szinten beszélő férfi 1974-ben hunyt el, de egy rehabilitációs programnak köszönhetően lehetőség van arra, hogy az ott élők második nyelvként megtanulhassák.

Wiaramus (Mendi, egy kis falu Pápua Új Guineában)
Ennyien beszélik: 160
Ezért veszélyeztetett: Az itt élő gyerekek szívesebben beszélik az ország egyik hivatalos nyelvét, a tok pisint, ami előbb-utóbb valószínáleg teljesen háttérbe szorítja majd a wiaramust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!