Életmód

2010.09.05. 10:44

Mitől félnek a leendő apák?

Bármennyire is nagy öröm a babavárás, a leendő apukák egy részét mégis „sokkolja”, legalábbis elgondolkodtatásra készteti a nagy hír. Mik a legnagyobb félelmek?

NANA.HU

Nagy esemény ide vagy oda, a férfiak egy részének ilyenkor saját félelmeivel is szembe kell néznie. Sokan hajlamosak túlaggódni a gyermekvárást, legtöbbjük attól fél, hogy nem lesz jó apa, de nem csak ez foglalkoztatja őket álmatlan éjszakáikon. Mik a leggyakoribb apai félelmek?„Amikor a párom három évvel ezelőtt bejelentette, hogy gyermeket vár, az első gondolataim ezek voltak: Ó, nem… Ó, én nem leszek apa… És ebben a néhány másodpercben úgy éreztem, mintha az ifjú korom ért volna véget – meséli Csaba. – Annak ellenére váratlanul ért a hír, hogy már harminchat éves voltam, és a terhesség is tervezett volt. Mégis… Túl hirtelen jött, még nem voltam rá felkészülve, azt hittem, „kapok” legalább egy éves türelmi időt, mielőtt apa leszek.” Imre

Nincs elég pénzem

A gyerek „nem olcsó” mulatság. Születésekor bármennyire is egy új életért való felelősség tűnhet a legnehezebb feladatnak, mégis sok családban kell "pénzügyminiszteri" számításokat és megszorításokat végezni, hogy hó végén is jusson pénz pelenkára.


Én is a pénztárcám kifosztásától tartottam

„Bevallom, több apatársammal beszélgettem már, és a legtöbbjük az anyagi oldalától tartott – hiszen mindenki a lehető legjobbat és legtöbbet szeretné (szerette volna) biztosítani a megszületendő gyermekének, családjának.” András

„Amikor a barátnőm terhes lett, egyszer csak azon kaptam magam, hogy éjjel ébren fekszem az ágyban, és azon töprengek, mi lenne velünk, a leendő gyermekünkkel, ha velem valami történne, és nem tudnék dolgozni. Közben a barátnőm euforikus boldogságban úszott (ami természetes), és nem érdekelte a pénz, mert tudta, hogy azt úgyis én keresem meg.”Árpád

Meg kell komolyodnom

A férfiak egy része soha nem érzi magát elég „idősnek” ahhoz, hogy apa legyen. Amellett, hogy náluk nem ketyeg a biológiai óra, könnyen hivatkozhatnak a modern kor „forradalmára”, azaz a gyermekvállalás egyre inkább kitolódására is. Ahogyan a nők is egyre inkább halogatják, úgy náluk is teljesen természetes, hogy negyven alatt nem igazán „vágynak” a felelősségteljes, megkomolyodást igénylő apaságra.

David Cohen pszichológus szerint a jó apaság azt jelenti, hogy a férfi életében alapvetően a gyermek foglalja el az első helyet. Jó hír: ha a teremtés koronája elhatározta, hogy apa lesz (önállóan), akkor valószínűleg már „megkomolyodott”.


Mi van, ha nem én vagyok az apja?

Sok férfinak fordul meg a fejében, hogy esetleg nem ő a születendő gyermek apja. Természetesen előfordulhatnak olyen kirívó esetek, amikor ez be is igazolódik, de szerencsére többségében „normális” kapcsolatból születnek gyermekek.


Viszlát barátok!

„Amikor megtudtam, hogy apa leszek, elmondtam a legjobb barátomnak – meséli Gábor –, akinek az első reakciója ez volt: „Na, akkor vége számodra a társadalmi életnek.” Szerencsére nem volt igaza.

A legtöbb apa attól fél, hogy gyermeke megszületésével elvágja a köldökzsinórt, ami a barátaihoz köti, azaz búcsút inthet a hangulatos sörözgetéseknek. De ennek nem kell mindenáron így lennie. Az apaság nem feltétlenül jelenti a férfi otthoni "kolostorba vonulását". Minden szervezés kérdése: egy-egy hangulatos „kocsmázást” lehetőleg késő estére kell időzíteni, amikor már megvolt a baba fürdetése, és az anyuka is nyugovóra tért.


Csak a "harmadik" maradok

A férfiak nagy része fél attól, hogy kívülálló lesz a kapcsolatban, hiszen az anya számára a gyermekük lesz a legfontosabb, az első, az egyetlen. Sok esetben ez az érzés helytálló lehet (főleg, ha az anya birtokló, és csak akkor engedi a férjét az apaszerepbe, ha éppen „úgy tarja kedve”). Szerencsére, ez nem túl gyakori, mert az intelligens nő megérti, hogy a gyermek nemcsak az övé, hanem közösen kell nevelni.


Nem lesz a régi a nemi életünk…

Sok apa rémül meg attól, hogy a terhesség alatt és után jó ideig nem hódolhat párjával a szexuális örömöknek, és ugyanígy fél attól, hogy mégha az anyuka újból aktívvá is válik, már semmi sem lesz olyan, mint régen.

Tény, hogy a szülés után néhány hétig tilos a szex, és az is való igaz, hogy a fáradt anyukák zömének az első hónapokban a szex az utolsó dolog, ami a napi „teendőknél” az eszébe jut. De aggodalomra semmi ok: az első időkben a férfiak sem lesznek olyan aktívak, mint régen, hiszen ők sem mentesülnek a gyermeksírás, és számos, a babával járó elfoglaltság alól.


És még néhány dolog, amiért titokban aggódik:

* A fiam más csapatnak fog drukkolni.
* A lányom magasabbra nő nálam.
* Úgy táncolok majd, ahogy a gyerekem „fütyül”.
* A lányom minden fiúval lefekszik.

Mamáknak, papáknak, leendő szülőknek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!