Őshüllők és egyéb nyalánkságok

2018.07.16. 15:10

Már most többezren látták a dínókat Szegeden

A világhírű, dinoszauruszokról szóló vándorkiállítás először látható Európában. Vasárnap a tárlat kurátora vezette körbe az érdeklődőket.

Szeged, 2018. július 10. Dinoszauroszakat ábrázoló, eredeti méretû állatrekonstrukciók a szegedi Móra Ferenc Múzeum elõtt 2018. július 10-én. Évmilliók urai – Élethû dinók Amerikából címmel kiállítás nyílik július 14-én a múzeumban, amelyen eredeti fosszíliákat, valós méretû csontváz- és állatrekonstrukciókat tekinthetnek meg az érdeklõdõk. MTI Fotó: Rosta Tibor

Don Lessemet gyakran emlegetik „Dino” becenéven is. Az elismert amerikai dinoszaurusz-szakértő számos ismeretterjesztő könyv szerzője, és a Jurassic Park-filmek szakmai tanácsadója is volt. A szegedi dinoszauruszkiállítás nyitónapját követően angol nyelvű tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek – számolt be róla a hirado.hu.

Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese a portál megkeresésére elmondta, a vezetés során nemcsak a bemutatott dinoszauruszokról hallhattak szakmai háttér-információkat a látogatók, hanem különböző érdekességeket is megosztott a résztvevőkkel Don Lessem. A szakértő a Kultúrpalota dísztermében kiállított mintegy 20 méteres csontváz-rekonstrukcióval kapcsolatban megjegyezte, hogy bár ezek a lények óriásira nőttek és több tonnát is nyomtak, ugyanakkor

a testükhöz képest nagyon kicsi volt a fejük, az agyuk pedig megközelítőleg akkora volt, mint egy teniszlabda.

A kurátor azt is hozzátette, hogy a Föld létezése óta eddig két ura volt: a dinoszauruszok és mi, emberek. De amíg a dinók közel 150 millió évig uralták a bolygót, az emberi faj még csak 12 ezer éve van jelen.

https://www.facebook.com/moramuzeum/photos/a.136940756360240.32354.135991286455187/1790362154351417/?type=3

A hirado.hu információi szerint hamarosan megérkezik az ötödik, már-már elveszettnek hitt konténer is, amelyben a Jurassic Parkból ismert velociraptor-modellt szállítják az Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából című tárlatra. A konténer egy véletlen folytán visszakerült a tengerentúlra, de a szállítók segítségével sikerült kinyomozni jelenlegi helyét, és már úton van ismét Magyarország felé – tette hozzá a múzeum igazgatóhelyettese. A „gyors rablóként” is emlegetett őshüllőt – amely a valóságban kisebb termetű volt, mint ahogy a filmben ábrázolták – a tervek szerint

legkésőbb a jövő héttől tekinthetik meg egy másik kiállítótérben a múzeumba látogatók.

Medgyesi Konstantin kiemelte, hogy a július 14-én nyílt tárlatot eddig már több mint négyezren látták, és a nagyfokú érdeklődésre való tekintettel a múzeum hétfőn is várja a látogatóit. Ősztől pedig különleges tárlatvezetésekkel igyekeznek majd fokozni a látogatói élményt.

Borítókép: Dinoszauroszakat ábrázoló, eredeti méretű állatrekonstrukciók a szegedi Móra Ferenc Múzeum előtt 2018. július 10-én.

Forrás: MTI / Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!