Peca

2018.08.30. 16:42

Korszerű igazolványt kapnak a magyar horgászok

Szeptember 1-jétől lehet igényelni a Magyar Horgászkártyát. Az új plasztik alapú dokumentum jövő év január 1-jétől váltja ki a jelenlegi, papíralapú horgászigazolványt.

Szeged, 2012. május 19. Tóth Tamás horgász figyeli botjait az Atkai-holtágon, Szegedtõl néhány kilométerre. A nyárias idõjárásban egyre több horgász keresi fel Magyarország holtágait és folyópartjait, hogy szenvedélyüknek hódoljanak. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Rosta Tibor

Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke a kártyát bemutató csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a kormány célja, hogy egyszerűsítsék az okmányok rendszerét, ennek a bürokráciacsökkentési csomagnak a részeként hozták létre a horgászkártyát.

Szűcs Lajos úgy számolt, hogy a jövő év első felére minden magyar horgász rendelkezik majd az okmánnyal. A személyi igazolvány méretű kártya azonosításra és horgászjegyvásárlásra is alkalmas, miközben megteremti annak a lehetőségét, hogy a MOHOSZ naprakész nyilvántartásokat készítsen – emelte ki.

Közel félmilliós a magyar pecástársadalom

A kártya birtokosai számára az egyik mobilszolgáltató saját díjcsomagot készít – közölte. Hozzátette, hogy a dokumentum a horgászat időtartama alatt balesetbiztosítást is nyújt. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Horgászkártyát nemcsak online lehet igényelni, hanem személyesen, a horgászszervezeteknél is.

Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke (j) és Erdei Zsolt profi világbajnok ökölvívó, a Magyar Horgászat Nagykövete a Magyar Horgászkártya felnagyított másával a sajtótájékoztatón
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI Fotó

Szűcs Lajos arra is kitért, hogy 2019-től a MOHOSZ közfeladat-ellátó szervezetként működik, ők végzik majd a természetes vizek horgászati célú kezelésének nagy részét. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években több mint 120 ezerrel nőtt a regisztrált, „tiszta eszközökkel és tiszta papírokkal” rendelkező horgászok száma, ami mára meghaladja a 460 ezret, ezért jelenleg a MOHOSZ az ország legnagyobb civil szervezete.

Az elnök beszéde végén jelképesen átadta az első Magyar Horgászkártyát Erdei Zsolt profi világbajnok ökölvívónak, a Magyar Horgászat Nagykövetének.

A horgászok túlnyomó többsége támogatja az új kártyát

Dérer István, a MOHOSZ elnökhelyettese elmondta: az internetes hozzáféréssel nem rendelkezők számára több mint 1300 helyszínen nyújtanak segítséget. Szeptember 1-jétől a MOHOSZ honlapján is elindul egy, a regisztrációhoz segítséget nyújtó interaktív videó, valamint munkanapokon telefonon is segítséget lehet majd kérni. A kártya egyszeri, a teljes, ötéves érvényességi időre szóló regisztrációs díja 2200 forint lesz.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a sajtótájékoztatón emlékeztetett: az idén februárban a kormányzat a MOHOSZ-szal közösen egy online felmérést indított, amelynek során több kérdésben, köztük a Magyar Horgászkártya bevezetésében is kikérték az érintettek véleményét. A válaszadók 98 százaléka jó iránynak tartotta a horgászkártyát.

Nyitrai Zsolt külön hangsúlyozta, hogy a MOHOSZ a kormány stratégiai partnere, amit egy korábbi együttműködési megállapodásban rögzítettek. A miniszterelnöki biztos azt mondta, hogy miután ezt a megállapodást még az áprilisi választás előtt kötötték, ezért azt kezdeményezi, hogy a jelenlegi kabinet és a horgászszövetség még az idén kössön egy újat.

Borítókép: Horgász figyeli botjait az Atkai-holtágon, Szegedtől néhány kilométerre

MTI Fotó: Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!