árulkodó jelek

2019.01.25. 12:23

Hogyan előzhetjük meg a kiégést?

Vannak olyan szakmák, ahol nagyobb eséllyel fásulhatunk bele a munkánkba, de egymásra odafigyelve, egymást segítve megelőzhető a kiégés.

Forrás: Shutterstock

Végtelen fáradtság, amely pihenés hatására sem múlik el, fásultság, a céltalanság, örömtelenség, üresség érzése, súlyos esetben depresszió vagy pszichoszomatikus betegségek – ha ezeket a panaszokat észleli a munkatársán vagy saját magán, akkor valószínűleg kiégéssel van dolga.

Szakaszai

1. A később kiégő személy maga az álommunkatárs, hiszen a lelkesedése nem ismer határokat, és a teherbírása is rendkívüli...

Ezt tegye: Még időben kezdje el tudatosan keresni a munka és a magánélet egyensúlyát, rendszeresen vegyen ki szabadságot, és ápolja a kapcsolatait.

2. A szárnyalás helyét átveszi a kiábrándultság, jelentkeznek a túlterheltség első tünetei.

Ezt tegye: Fontos, hogy a passzív mellett megjelenjen az aktív pihenés, a sport is, a szakmai életben pedig egy tréning vagy továbbképzés. A mindennapok rutinján szintén érdemes változtatni.

3. A munkavállaló nemcsak örömtelenül, de már-már utálkozva is végzi a munkáját, egyre több hibát vét, és ha tehetné, azonnal felmondana.

Ezt tegye: A relaxációs technikák alkalmazásán túl segíthet, ha megkéri vezetőjét, hogy helyezze át másik munkakörbe, vagy adjon új, kihívást jelentő feladatokat.

4. A teljes fásultság szakaszában az érdektelenségen túl megjelennek a fizikai tünetek és az alvászavar is.

Ezt tegye: Ekkor már szakember, pszichológus bevonására van szükség a folyamat visszafordításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!