inkább fűszerezzen

2019.02.25. 21:55

Elbutulhatunk, ha túl sok sót eszünk

Ez így talán túlzásnak tűnik, de az már bizonyított, hogy csökken a figyelemképességünk és romlik a memóriánk is, ha a kelleténél többet sózunk.

Forrás: Shutterstock

Fotó: ViDi Studio

A magyarokra kifejezetten jellemző, hogy a kelleténél sokkal több sót használnak. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a napi ajánlott sóbevitel öt gramm, amit ha túllépünk, akkor a testünk jelezni fog – írja cikkében a borsonline.hu.

Az egyik tünet a szomjúság, amelyet mindenki ismer, de már azt is bebizonyították, hogy a túlzott sófogyasztás rossz hatással van az agyunkra is. Összesen 1200 embert vizsgáltak meg, és kiderült, hogy a kristályok miatt beindul a kognitív hanyatlás.

Ez azt jelenti, hogy hosszútávon nehezebben fogunk tudni gondolkodni, csökken a figyelemképességünk, emellett az emlékezőképességünk is romlik. A szakértők szerint a változatos étkezéssel bőven kielégítjük a sóigényünket, ezért főzéskor nyugodtan csökkenthetjük az adagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!