Túlértékelt nyersételek

2019.03.22. 10:37

Van, amit inkább főve érdemes enni

Azt gondolnánk, hogy a legtöbb zöldség, gyümölcs a természet adta formájában, vagyis nyersen a legegészségesebb. Pedig ez nincs mindig így: egyes növényeket jobb megfelelően elkészíteni, mielőtt nekilátnánk az evésnek.

Forrás: Shutterstock

Bár a szakértők rendre a feldolgozott termékek ellen foglalnak állást, és ahogy beköszönt a tavasz, kínálják is magukat a friss zöldségek, gyümölcsök, bizonyos élelmiszereket jobb, ha főve fogyasztunk – írja cikkében a Maszol. A portál a Prevention-re hivatkozva listába szedte azokat a zöldségeket, amelyeket jobb főve, mint nyersen fogyasztani.

1. Sárgarépa

Azt mindenki tudja, hogy a répa jó a szemnek, ugyanis béta-karotint tartalmaz (ez adja jellegzetes színét), amelyből szervezetünk A-vitamint állít elő. Ez javítja a látást, szabályozza az immunrendszer működését, biztosítja a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését.

Ám kutatások szerint a főtt répa béta-karotin koncentrációja magasabb, mint a nyersé,

így érdemes inkább megfőzni fogyasztás előtt – ismerteti az írás.

2. Tökfélék

A tökféléket is a béta-karotin és egyéb antioxidáns-tartalmuk miatt érdemes megfőzni: a hőkezelt tökből gyorsabban és könnyebben szívódnak fel szervezetünkben a tápanyagok – áll a cikkben.

3. Paradicsom

Bár a főzés hatására a paradicsom C-vitamin tartalma csökken, de nagyobb mennyiségű likopin szívódik fel. Ez az antioxidáns csökkenti a rákos megbetegedések és a szívroham kockázatát.

Fotó: Shutterstock

4. Spenót

A spenót gyakorlatilag az aduász: nemcsak vastartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Nyersen nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, riboflavint és C-vitamint,

hőkezelve pedig A- és E-vitamint, fehérjét, rostokat, cinket, kalciumot, valamint vasat.

5. Spárga

Mint a cikkben olvasható, a spárga vastag sejtfalai megakadályozzák, hogy szervezetünkben felszívódhassanak a vitaminok (A-, C- és E-vitamin) és antioxidánsok, a sejtfal azonban főzés hatására lebomlik, így érdemes inkább főve fogyasztani ezt a zöldséget.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!