1848-49

2019.06.22. 11:47

Óriási homokszobrokkal állítottak emléket a szabadságharc hőseinek

A tinnyei homokszobor-fesztivál központi témája idén az 1848–49-es forradalom és szabadságharc volt a 170. évforduló alkalmából.

Nagy Mátyás

Tinnyei homokszobor-fesztivál

Forrás: MW

Monostori Ferenc szobrászművész tíz éve költözött Tinnyére családjával. Itt készített első homokszobrát, a két méter magas Szent István-mellszobrot a helyi focipályánál alkotta meg. Korábban bronzzal és kővel dolgozott, 2003-as portugáliai utazása során találkozott először a homokszobrászattal. Ekkor szembesült azzal, hogy homokból, viszonylag gyorsan, hatalmas alkotásokat lehet készíteni.

A művész szerint az a különösen szép a homokszobrászatban, hogy amíg a bronzból és a kőből készülő alkotások mintegy élettelenül maradandóak, addig a homokszobrok, amelyek folyamatos küzdelemben állnak az őket érő természeti hatásokkal, élnek. Ezzel pedig kéretlenül is figyelmeztetik visszatérő látogatóikat az idő könyörtelen múlására – teszi hozzá Monostori Ferenc, aki egy 19 fős nemzetközi csapat tagjaként egy majdnem 17 méter magas homokvár megformázásával három évvel ezelőtt Guinness-rekorder is lett.

Tavaly nyáron rendezték meg az első homokszobrászati fesztivált Tinnyén, a négy világvallás volt a találkozó témája. Az alkotások februárig szinte teljes épségben megmaradtak. Egészen egyedi látványt nyújtott a hófedte Krisztus- és Buddha-szobor – meséli a művész. A focipálya melletti helyszín továbbra is megmaradt egy alkotás számára, de a kiállítás központja a teniszpályához költözött.

Idén az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére a korszak jelentős politikusait és hadvezéreit formázták meg. Tavaly önerőből rendezték a fesztivált, most sikeresen pályáztak támogatásért a Nemzeti Kulturális Alapnál, így Monostori Ferenc egy nemzetközi csapat élén vághatott neki e páratlan emlékhely létrehozásának.

Település a Gerecse lankáin

Tinnye község Budapest határától 26 kilométerre, a Budai-hegység és a Gerecse lankáin terül el. Itt található Közép-Európa egyik legrégebbi zsidó temetője és a Garancsi-tó, partján az Üvegtigris büfével. A környék erdei kiválóan alkalmasak nagyobb kirándulásokra, ezért a turisták körében eddig is kedvelt célpontnak számított. Az utóbbi időben termetes homokszobrai miatt kap egyre nagyobb figyelmet a település.

Andrey Pinchuk Ukrajnából, Aaron Jimenez Ojeda Spanyolországból, Radovan Zivny pedig Csehországból érkezett Tinnyére.

Az elkészült alkotások, Kossuth Lajos, Széchenyi István, Batthyány Lajos vagy Leiningen-Westerburg Károly, a legfiatalabb aradi vértanú rendkívüli igényességgel és részletességgel megformázott homokszobra ennek az európai brigádnak a tehetségét dicséri. A kiállítás impozáns, 10 méter széles és 4 méter magas szoboregyüttese a jász huszárok és az osztrákok összecsapását ábrázolja. A világosi hadparancsot is megtagadó magyar lovasok mozgalmas csatajelenete elkészítéséhez 150 köbméter homokra, tíz napra és nyolc emberi kézre volt szükség.

Aki a kánikula ellenére mélyebb tartalmakra vágyik, könnyen felfedezheti, hogy Kossuth még ebben a közös kiállítótérben sem hajlandó megenyhülni hadvezére iránt. Szúrós tekintettel méregeti a tőle tíz méterre elhelyezkedő Görgey Artúrt, utalva ezzel kettejük immár örökre kibékíthetetlen szembenállására. Kossuth egyébként is különösen kiemelt személy a tinnyeiek életében, hiszen három és fél évig lakott a községben, a közelmúltban modernizált általános iskola az ő nevét viseli.

Krix Lajos, Tinnye polgármestere örömmel számolt be lapunknak arról, hogy a homokszobor-fesztivál egyre több érdeklődőt vonz a községbe. Kezdetektől fogva támogatta Monostori Ferenc munkáját, hét évvel ezelőtt szívesen fogadta a szobrász ötletét, amiből aztán akkor augusztus 20-ára meg is születhetett a már említett István király-szobor.

Készülőfélben egy lovasszobor
Fotó: MW

„Ha nem tudunk is mindig anyagi segítséget nyújtani, igyekszünk összedolgozni és programokat szervezni a kiállítások köré, mert ez a falu jó hírét is erősíti” – fejtette ki. – Büszkék vagyunk rá, és reménykedünk, hogy a falu neve a homokszobroknak köszönhetően még tovább fent marad Magyarország kulturális térképén.”

A polgármester még emlékszik azokra az aggodalmakra is, hogy esetleg ártó kezek megrongálják a szobrokat, de, mint elmondta, azóta kiderült, hogy teljességgel alaptalanok voltak a félelmek, az elmúlt évek során soha senki nem tett kárt az alkotásokban. A falu lakói és a látogatók is örömmel szemlélik a hatalmas homokszobrokat.

A kiállítás a hét mindegyik napján díjmentesen megtekinthető. Akiket érdekelnek a munkafolyamatok, azoknak érdemes máris ellátogatni a helyszínre, ahol mindig szívesen látják a vendégeket. Monostori Ferenc elárulta, hogy heti egy alkalommal idegenvezetést is terveznek, és tekintettel az esti látogatókra, a szobrok kivilágítást kapnak.

Borítókép: Készül a jász huszárok és az osztrák dragonyosok közötti összecsapás jelenete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!