időjárás

2020.02.11. 16:20

Szokatlan az ilyen időjárás február első felében

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Rendkívül ritka természeti jelenségnek lehettünk tanúi kedden hajnalban, majd kora reggel, dörgött, villámlott, reggel nyolc óra körül pedig Pakson, Bonyhádon, Szekszárdon, Bátaszéken pedig jégeső is hullott. Így február első felében nagyon ritka ez az időjárási jelenség.

Bereczki Károly, a Nefela Jégelhárítási Egyesülés meteorológusa elmondta, hétfőn napközben erős dél-nyugati áramlással meleg levegő érkezett a térségünkbe, majd napközben megérkezett egy erős hidegfront. A feláramló nedves levegőből jégszemek álltak össze és így fordulhatott elő télen zivatar és jégeső egyszerre.

Hajnalban hatalmas villámok jelezték a viharfelhők vonulását, majd a jelenség megismétlődött a reggeli órákban is, amikor észak felől vonult át a front megyénk felett, széllel kísérve.

A jégeső kárt nem okozott, hiszen február első felében még sem a szőlővesszőkről, sem a gyümölcsfákról nincs mit letörni, legfeljebb a szokatlan időjárás az emberek hangulatára, egészségére, közérzetére volt negatív hatással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!