Ország-világ

2020.10.16. 08:27

Koponyarekonstrukciós műtétet végeznek a szétválasztott bangladesi ikrek egyikén

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai a koronavírus-járvány miatt halogatták a műtétet, de most már muszáj elvégezni az agy fokozott védelméért.

In this handout photograph taken and released by the Action for Defenceless People Foundation (ADPF) and taken on August 2, 2019, a Bangladeshi twin laying in a bed after surgery in Dhaka. - Bangladeshi twins who were joined at the head were recovering on August 2 after Hungarian surgeons performed a marathon 30-hour operation to separate their skulls and brains. (Photo by Handout / Action for Defenceless People Foundation (ADPF) / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ADPF" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: ACTION FOR DEFENCELESS PEOPLE FOUNDATION/AFP

Fotó: AFP

A fejüknél összenőtt, tavaly augusztusban szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagjának, Rabeyának nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétére utaznak ki Bangladesbe a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai.

Az alapítvány pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a műtétet a koronavírus-járvány miatt halogatták, de most már muszáj elvégezni az agy fokozott védelméért, és mert a beültetett szövettágítók további növekedése a bőr minőségének romlását idézheti elő.

Az előzetesen elvégzett képalkotó vizsgálatok eredményei megérkeztek, az orvosok elkészítették a lágyrész-fedések tervét, és a Debreceni Egyetem segítségével a kapott adatok alapján elkészült a csontpótló implantátum, amelyet visznek ki magukkal.

A műtétet Csókay András idegsebész, Pataki Gergely plasztikai sebész, az Operation Freedom műtétsorozat csapatvezetője, Csapody Marcell gyermekgyógyász, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, az Operation Freedom aneszteziológus csapatának vezetője végzi, a család és a gyermekek állapotának felméréséért, jövőjük további megszervezéséért és a kinti orvosokkal történő konzultációért pedig Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus is felel – írták.

Hozzátették: a kiutazás és a kinn tartózkodás alatt szigorú járványügyi protokollt követnek, annak betartásáról a bangladesi katonai kórház vezetői és az orvosok is gondoskodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!