jó tudni

2020.12.10. 22:48

Gyengéd segítség a háborgó gyomornak

A folyamatos feszültség, a hétköznapok gondjai sok embernél okoznak táplálkozási zavarokat.

Forrás: Shutterstock

Háborgó gyomor, felborult emésztés? A jó gyomorműködés egyik titka a rendszeresség. Próbálja meg mindennap közel azonos időpontban elfogyasztani a reggelijét, ebédjét. Ügyeljen arra is, hogy az első kávét ne éhgyomorra, kapkodva hajtsa fel, mert a benne lévő koffein izgatja a beleket – írja a Vasárnap Reggel.

Reggelire fogyasszon magas rosttartalmú élelmiszereket, például teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket és müzlit, aztán kb. 10 percig maradjon ülve, pl. olvasson újságot, vagy hallgassa a rádiót. Soha ne rohanjon el otthonról teli gyomorral: bizonyára tapasztalta már, hogy ha ideges, siet és kapkod, azt a belei is megérzik!

Étvágyjavító

A folyamatos feszültség, a hétköznapok gondjai sok embernél okoznak táplálkozási zavarokat. Ilyenkor segíthetnek az étvágyserkentő hatású gyermekláncfüves teakeverékek.

Teltségérzet esetén hatásos

Ha túl gyorsan, illetve túl sokat eszik, esetleg kifejezetten zsíros ételt fogyaszt, az teltségérzetet és puffadást okozhat. Ilyenkor segíthet a citromfű: a finom levélkéiben rejtőző illóolajok megnyugtatják a gyomrát. Forrázzon le 2 filter citromfűteát 150 ml vízzel, és hagyja állni 15 percig. Naponta több csészével fogyasszon belőle!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!