Desszert

2021.03.19. 07:00

Hogyan lesz tökéletes a piskótatészta?

Néhány egyszerű lépés betartásával a sütemény elkészítése nem jelenthet nehézséget.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A piskóta közkedvelt édesség, amellyel könnyedén lenyűgözheti családját vagy barátait. Egyszerűsége pedig ne tévesszen meg minket, a sütemény még a királyok asztalán is megállja a helyét. Ezt bizonyítja, hogy a piskóta egyik formáját Viktória-piskótának hívják az egykori angol királynő tiszteletére, aki szintén szívesen fogyasztotta a desszertet. A tészta elkészítéséhez a Vasárnap Reggel legutóbbi száma nyújt segítséget.

A piskóta három alapvető hozzávalója a tojás, a cukor és a liszt, amelyeket egyenlő arányban összekeverve megkapjuk az alaptésztát. Ezenkívül készíthetünk úgynevezett vizes piskótatésztát is, amely úgy készül, hogy hat tojáshoz hat evőkanál cukrot, hat evőkanál vizet és nyolc evőkanál lisztet adunk. Az plusz hozzávalókkal a tészta garantáltan szép magasra nő majd a sütőben. Népszerű továbbá a piskóta francia eredetű, vajas változata, amely a többi verziónál jóval tovább megtartja a formáját anélkül, hogy összeesne. Ehhez az alaptészta hozzávalóinak a mennyiségét növeljük a hatszorosukra, majd adjunk a keverékhez száz gramm vajat.

Fontos, hogy bármelyik változatát válasszuk is a piskótatésztának, a száraz hozzávalókat apránként, átszitálva forgassuk a tojásból vert habba, mivel ettől lesz könnyű és levegős a sütemény. A keverés után a tésztát azonnal simítsuk az előkészített tortaformába vagy tepsibe, majd toljuk az előmelegített sütőbe.

Figyeljünk továbbá arra is, hogy a tojásokat a sütés előtt időben vegyük ki a hűtőből, hogy a felhasználásukkor már szobahőmérsékletűek legyenek. Ez azért lényeges, mert így lesz a tojáshab igazán kemény, ami a benne lévő, megnövekedett mennyiségű levegővel hozzájárul a piskóta tökéletes állagához. Az eredmény elérése érdekében néhány csepp ecetet vagy citromlevet is hozzáadhatunk a keverékhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!