Jegyzet

2023.04.03. 13:50

Holdvíz

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

Kérdés: Adna egy pohár vizet? Válasz: Miért ne, ha elsejéig visszaadja! Talán nem is lesz ez a párbeszéd annyira ironikus és hihetetlen a közeljövőben, amikor a terjedő vízhiány átlépi a jelenleg még távolinak – avagy talán nem is olyan távolinak? – tűnő, száraz vidékeket, országokat, sőt, államokon átívelő földrajzi területeket.

Ha valamikor, most aztán itt van az ideje annak, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. A gond csak az, mint már említettük, hogy ezt az éltető folyadékot egyre nehezebb beszerezni. Ez nem is csoda, hiszen jelentős mennyiséget nemhogy elhasználunk, de egyenesen elpocsékolunk belőle. Példának okáért egészen biztos az, hogy nem lehet az idők végezetéig nemhogy vizes, de egyenesen ivóvizes öblítést használni abban a bizonyos nem mellékes helyiségben. Miközben a ruhák tisztítása közepette a mosógép nagy mennyiségű vize minden „haszon” nélkül elfolyik a nagy semmibe. 

Egy új kutatási eredmény szerint azonban van némi reményünk. No, nem itt lenn a Földön, hanem ott fenn, a Holdon. Kísérő égitestünk talaja olyan apró, üveggolyókra emlékeztető gyöngyöket tartalmaz, melyekből nem kevesebb, mint akár 270 billió liter vizet is ki lehetne nyerni.  

Különös változás: eddig úgy tudtuk, hogy ez a mellékbolygó csakis porból és kőből áll. A Bergendy együttes fülbemászó slágere óta közismert, hogy sajtból van. És íme, ehhez az ételhez most már némi italt is tudunk szervírozni, helyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!