Járvány

2021.04.26. 11:08

A Covid–19 az eddig ismertnél nagyobb kockázatot jelent a várandós nőkre és újszülöttjeikre

A terhesség alatt koronavírusban szenvedő nőknél több mint 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki terhességi komplikáció.

Pregnant woman feeling bad suffering from pain lying on couch at home. Sickness during pregnancy

Forrás: Shutterstock

Fotó: Prostock-studio

Az eddig ismertnél nagyobb a Covid–19 betegségből fakadó komplikációk kockázata a várandós nőknél és újszülöttjeiknél – állapította meg egy brit kutatók által pénteken közzétett tanulmány.

Az Oxfordi Egyetem tudósai arra az eredményre jutottak, hogy a koronavírussal megfertőződött újszülötteknél háromszorosára nő a súlyos szövődmények kialakulásának kockázata. A várandós nőknél pedig az olyan szövődmények kockázata nő meg, mint a koraszülés, a magas vérnyomás és a szervi elégtelenség.

„A terhesség alatt Covid–19-ben szenvedő nőknél több mint 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki terhességi komplikáció azokhoz az állapotos nőkhöz képest, akiket nem sújtott a Covid–19” – mondta Aris Papageorghiou oxfordi professzor, a kutatás egyik vezetője.

A vizsgálatot több mint 2100 várandós nő bevonásával végezték el. A résztvevők 18 országból származtak és minden egyes Covid–19-ben szenvedő érintett nő esetét két nem fertőzött nőével hasonlították össze, akik ugyanabban a kórházban, ugyanabban az időben szültek.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a császármetszéssel történő szülés a vírusfertőzés megnövekedett kockázatával járhat az újszülötteknél. A szoptatás azonban nem növelte az újszülöttek megbetegedésének kockázatát, ha az anya Covid–19-ben szenvedett – állapították meg a kutatók.

A kutatás eredményeit a tudósok a JAMA Pediatrics folyóiratban publikálták.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!