Nosztalgia

2018.04.28. 09:07

A hatvanas éveket idézi meg a Skanzen majálisa

A hatvanas-hetvenes évek mindennapjaiba, a szórakozás és kikapcsolódás könnyed formáiba is belekóstolhatnak a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum látogatói április 30-án és május 1-jén.

Szentendre, 2012. november 9. Kecskés Noémi munkatárs (b) és Szigethy Zsófia néprajzkutató, muzeológus korhû ruhában és környezetben beszélget a Típusbútor - a falusi lakáskultúra 1945-1980 között címû kiállítás megnyitóján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum galériájában 2012. november 9-én. A kiállítást április végéig tekinthetik meg az érdeklõdõk. MTI Fotó: Kovács Attila

A Skanzen Majális című rendezvényt a múzeum saját, Hé'67! A világ, amelyben a Múzeum született című kiállítása ihlette – áll az intézmény közleményében.

A Kádár-korszak világát megidézve a közönség az átváltoztató szalonban kipróbálhatja a hatvanas évek smink- és hajtrendjeit, de tánciskola is segíti az időutazást. Koncertet ad a korszak hangzásvilágára építő The Qualitons zenekar és Németh Juci, de fellép Tolcsvay László, a beatgeneráció ismert egyénisége és az FG-4 zenekar is.

A hatvanas-hetvenes évek kétarcúságát az április 30-án megrendezett szakmai beszélgetések hozzák közelebb. A korszakot megelevenítő filmklubban filmhíradókat, Sára Sándor- és Gazdag Gyula-filmeket vetítenek, majd Gelencsér Gábor filmesztétával lesz beszélgetés a korszak filmművészetéről és a magyar film megújulásának műhelyéről, a Balázs Béla Stúdióról.

A hatvanas évek divatjáról, a nőideál változásáról, a konfekcióról Simonovics Ildikó művészettörténész és a Clara Rotschild ruhaszalon varrónője, Oravecz Gréti mesél, a kor vidéki építészetét uraló kockaházakról pedig Szolnoki József képzőművész és Katharina Roters fotográfus, a Kockaházak fotósorozat készítője tart előadást.

A szervezők játékos és kézműves foglalkozásokkal is készülnek, így lesz similabda-, szélforgó-, rongybaba- és papírsárkány-készítés, gombfoci és májusfaállítás is.

Borítóképünkön a hatvanas-hetvenes éveket idéző lakásbelső a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

MTI Fotó: Kovács Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!