Fontos határidő

2019.02.28. 08:30

A horgászoknak máig kell leadniuk a 2018-as fogási naplókat

Emellett négy halfaj fogási tilalmának kezdetére is felhívta a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Szeged, 2012. május 19. Tóth Tamás horgász figyeli botjait az Atkai-holtágon, Szegedtõl néhány kilométerre. A nyárias idõjárásban egyre több horgász keresi fel Magyarország holtágait és folyópartjait, hogy szenvedélyüknek hódoljanak. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Rosta Tibor

A szakhatóság honlapján közzétett tájékoztatás szerint a horgászok számára fontos dátum február 28., amely az elmúlt évi fogási naplók leadási határideje. Március 1-jén pedig – a már érvényben lévő csukafogási tilalom mellett – másik négy halfaj:

  • a fogassüllő,
  • a kősüllő,
  • a balin és
  • a sügér
  • tilalmi ideje is megkezdődik.

    A fogási naplókat ott adhatják le a horgászok, ahol a tavalyi állami jegyet megváltották, vagy ahol az idei beszerzését tervezik. A leadott dokumentumok alapján történik a 2018-as horgászzsákmány országos becslése és összesítése.

    A közlemény kitér arra is, hogy amennyiben a halőrök ellenőrzéseik során a napló vezetésével kapcsolatos hiányosságot találnak, nem csupán az érintett állami horgász- vagy halászjegyét vonják vissza, de a szabálytalankodó pénzbírságra és a halfogási tevékenységtől való eltiltásra is számíthat.

    A fajlagos fogási tilalmakra vonatkozóan hangsúlyozták: a jelzett halfajok mindegyike számára fontos, hogy ebben az időszakban ne háborgassák őket, így biztosítva számukra az eredményes szaporodás lehetőségét.

    Hozzátette, hogy a sügér esetében a jogszabály több szempontból is módosult az eddigiekhez képest: ez a halfaj január 1. óta méretkorlátozással is védett, legkisebb megtartható mérete az orrcsúcstól a farokúszó tövéig mért 15 centiméter. Ugyancsak újdonság, hogy a domolykóból, a menyhalból és a sügérből együttesen, naponta legfeljebb 3 kilónyit szabad kifogni és megtartani – olvasható a Nébih honlapján.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!