párkapcsolat

2019.01.05. 11:30

A hosszú házasság titka az okostelefon

Házaspárokat szólít meg az a program, amelynek előkészületei jelenleg is zajlanak Szekszárdon. Az okostelefon intelligens használatának elsajátításával ugyanis jobbá tehető a házasság, könnyebbé és praktikusabbá a mindennapi élet.

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock illusztráció

A lehető legnagyobb gonddal készülnek a februári különleges előadás témájára a Digitális Jólét Program munkatársai, akik célul tűzték ki, hogy az okostelefon megfelelő használatának megtanításával kiegyensúlyozottabbá tegyék a házasságban élők életét.

– Az unalomig ismert appok trükkjein át a titkos, sosem használt alkalmazásokon keresztül mindent elárulunk azoknak, akik házasságban élnek. Ez utóbbi kitétel fontos, ugyanis a Házasság Hete program társrendezvénye lesz az előadás – mondta lapunknak Borda Gergely, a Digitális Jólét Program mentora. Akár már egyetlen okostelefon trükk megtanulásával egyszerűbbé válhat a társas lét, még akkor is, ha a házaspárok nem hisznek abban, hogy lehet még újat mondani számukra.

– Sokan például nem tudják, hogyan használják helyesen a Vibert. Csak az alapdolgokat tudják, miszerint telefonálhatunk, üzenhetünk, videochatelhetünk általa, ingyen, így pénzt spórolva a közös kasszának. Megtanítunk további praktikákat. Elsődlegesen azt tartjuk szem előtt, hogy ne évek múlva csapjon a fejére a férj, mondván, mennyivel könnyebb lett volna az élete a nejével, ha jobban belemerült volna az internet adta lehetőségekbe. Vannak ugyanis trükkös alkalmazások. Olyanok, amelyek segítenek a kétségbeesett férjnek, például olyan esetben, amikor a neje arra kéri őt, hogy vásároljon otthonra egy szép terítőt. Ha rácsatlakozik a megfelelő appra, akkor mobiltelefonja kamerájának segítségével bármilyen textilanyagot le tud mérni, így akár ellenőrizni is tudja a terítő méretét, hogy otthon ebből a későbbiek során semmiképp ne legyen probléma – mondta a mentor. Kiemelte, hogy az elektronikai eszközök a mindennapok részét képezik, és egyáltalán nem mindegy, hogy még inkább összehozzák-e vagy esetleg szétválasztják a szerelmespárokat.

– A válófélben lévő házaspárok talán meglepődnek, milyen egyszerű dolgokon csúszott el a kapcsolatuk, és milyen sok köze van mindennek egy egyszerű okostelefonhoz – tette hozzá Borda Gergely.

Szavait Somogyvári Ildikó pszichológus is megerősítette. – Az okostelefon a házasságokban a féltékenységet erősítheti fel. Az a fél, amelyik bizonytalanabb a házasságában, nehezebben bízik meg a párjában, ezért hajlamosabb a másikat kontrollálni. Ez azt jelenti, hogy bele-belekukkant párja üzenetváltásaiba. Ez akár félreértésekhez is vezet, amit nyilván nem lehet tisztázni, ha az adatgyűjtés a másik tudta nélkül történt – mondta lapunknak Somogyvári Ildikó, aki munkája során jelentős számú házaspárral találkozik, akiknek egyik legnagyobb problémája a hűtlenség. – A megcsalt fél nehezen tudja egyedül feldolgozni a megcsalás okozta kapcsolati válságot. Ilyenkor az okostelefon titkos böngészése akadályozhatja a bizalom helyreállítását – mondta a szakember.

A mobilok intelligens használatáról szóló előadást Somogyvári Ildikó jó kezdeményezésnek tartja, hiszen mint mondta, nemcsak a kapcsolat tehető jobbá, a hétköznapi élet is könnyebbé válik, ha a házaspárok megosztják egymással a feladataikat.

A Digitális Jólét Programról

A Digitális Jólét Program munkatársai a Babits Mihály Kulturális Központban, a volt Polip iroda helyén találhatóak. Ügyfélfogadási időben, hétfőtől csütörtökig 8.30–16.30-ig, pénteken 8.30–13.30-ig bármilyen felhasználói szintű, informatikai jellegű problémában segítséget nyújtanak. Bizonyos példányszámig ingyenesen lehet náluk nyomtatni, fénymásolni, scannelni, van nyilvános internethasználati lehetőségük, szívesen adnak tanácsokat. A Digitális Jólét Program célja egyébként, hogy Magyarország digitális fejlettségben a 2020-as évek elejére az Európai Unió tíz legfejlettebb tagállamához tartozzon.

A digitalizáció jelenti ugyanis a közvetkező évtized legnagyobb gazdaságfejlesztési programját, ugyanis a sikeresség és gyarapodás egyik legfontosabb eszköze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában