sebészet

2019.07.01. 14:00

Évente száznyolcvan plasztikai műtétet is elvégeznek a szekszárdi kórházban

Napjainkban a plasztikai sebészet egyre gyakrabban részét képezi a sebészeti ellátásnak. Ez többnyire a daganatos betegségek következtében kialakult szövethiányok pótlása, de sérülések, hegek korrekciója is előfordul. A Tolna Megyei Balassa János Kórházban évente százötven-száznyolcvan plasztikai sebészeti műtétet végeznek, tájékoztatta lapunkat Dr. Szemes László, plasztikaisebész-főorvos.

Brunner Mónika

20190624 ,Szekszárd, A Tolna Megyei Balassa János Kórház sebésze Dr Szemes László van a képen.Fotó: Makovics Kornél Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

A plasztikai sebészet bizonyos daganatos betegségek esetén nyújt megoldást, de emellett van lehetőség esztétikai műtétekre is a kórházban. A beavatkozásokat az Általános Sebészeti Osztályon és az Egynapos Sebészeti részlegen végzik el.

– A kórházunkban elvégzett plasztikai beavatkozások hatvan százalékában emlőműtéteket végzünk, amelyek leginkább daganatos betegségek, elváltozások miatt szükségesek. Ezen kívül a has, a hasfal, a sérvek területeinek rekonstrukciós beavatkozásai, a bőrdaganatok, megégett bőr, fekélyek plasztikai megoldása, hegek javítása fordul elő – nyilatkozta lapunknak dr. Szemes László, a Tolna Megyei Balassa János Kórház plasztikai sebésze.

Elmondta, hogy a nők körében a mai napig az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés az emlőket érinti. Előfordul, hogy legvégső esetben emlőeltávolításra kerül sor. Agresszív daganat esetén az eltávolított emlőállományt nem tudják azonnal helyreállítani, csak a későbbi daganatmentes állapotban lehet az emlő helyreállítását elvégezni. A két műtét között másfél-két év gyógyulási időszak szükséges. Szerencsére vannak olyan esetek is, amikor a daganat eltávolításával egy időben pótolni tudják a beteg szövetek miatt eltávolított emlőt. A szövet pótlását a széles hátizomból, vagy a hasfalból képezik leggyakrabban, amely kiegészíthető implantátum beépítésével is.

A korrekciók lehetőségei

Dr. Szemes László elmondta, hogy a nők gyakori problémája a szülés, szoptatás után kialakuló emlő- és hasfali elváltozás, különösen császármetszést követően. Ezen elváltozások megoldására is van lehetőség a szekszárdi kórházban, de az ilyen típusú műtéteket a társadalombiztosítás nem finanszírozza. A hasfali helyreállító műtétek, mint ismertette, szintén gyakoriak, ezekre a plasztikai műtétekre általában nagy súlyveszteséget és szülést követően lehet szükség. A fogyás után visszamaradt bőr-zsír felesleget eltávolítják.

Mint minden műtétnek, a plasztikai beavatkozásoknak is lehetnek szövődményei: vérzés, sebgyógyulási zavar, kóros hegképződés alakulhat ki. Ezek fokozottan fordulhatnak elő túlsúly, cukorbetegség, dohányzás, keringési zavarok esetén, ezért minden beavatkozást egyénileg kell elbírálni. A seb gyógyulásának ideje általában három-négy hét, de sebgyógyulási zavar esetén több hónapig is eltarthat.

Folyamatos konzultációk

A bőr daganatos elváltozásai is gyakran igényelnek plasztikai beavatkozást. Ilyenkor az eltávolított daganatos szövet helyét bőrforgatással, lebenyképzéssel, vagy bőrátültetéssel tudják pótolni. Legveszélyesebb a bőr festéksejtes rákja (melanoma malignum), amely a gyors terjedése miatt hamar képez áttéteket, ezért bőrgyógyász, onkológus, radiológus és plasztikai sebész szoros együttműködésére van szükség (onkoteam) a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Onkológiai kezelések

A daganatos megbetegedésekből a gyógyulás elérése, és később az egészség megtartása mellett a legtöbb páciensnek meg kell birkóznia azzal a lelki teherrel, amely az esetleges emlőeltávolítással jár. Ahogy dr. Szemes László elmondta, olyan módszert is alkalmaznak, amelyben első lépésben onkológiai kezeléssel csökkentik a daganat méretét, melynek következtében nem szükséges a teljes emlőállomány eltávolítása. Minden beteggel a betegségéről, a panaszáról egyénileg konzultálnak, és együtt döntik el, hogy melyik lehetőség a legmegfelelőbb a számára.

A páciens általában maga dönthet

Félnek-e a plasztikai műtétek előtt a betegek? Hogyan hat rájuk, hogy akár egy órán belül megváltozhat az egész testük? Dr. Szemes László plasztikai sebész elmondta, hogy általában a páciens maga dönthet, hogy milyen operációra kerüljön sor, hiszen a plasztikai beavatkozások többnyire nem életmentő műtétek, van idő arra, hogy a betegek tájékozódjanak a műtét előnyeiről és hátrányairól.

Dr. Szemes László hangsúlyozta, hogy a plasztikai sebészetet folyamatos fejlődés jellemzi, főleg a szövetpótló anyagok tekintetében, amelyekből újabbnál újabbakat vezetnek be az orvoslásba. A szöveteket feltöltő, kitöltő anyagokról van szó (sejtmentesített szövetmátrixanyag), amelyeket olyan területeken használnak, ahol nagy a szövethiány, például hasfal pótlásánál, sérülések rekonstrukciójánál, égett betegek korrekciós beavatkozásainál. Ezek már a szekszárdi kórházban is elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában